När du handlar bröd möts du av många olika alternativ. Både fullkornsbröd och grahamsbröd anses vara hälsosamma val, men vad är egentligen skillnaden mellan dem?
Vad är grahamsbröd?
Grahamsbröd (wholemeal) tillverkas av fullkorn som har malts till en fin textur, vilket ger brödet ett enkelt brunt utseende23. Grahamsmjöl innehåller mer fiber än vitt mjöl och grahamsbröd innehåller fler vitaminer och mineraler än många vita bröd236. Dock har grahamsbröd ett högre glykemiskt index (GI) än fullkornsbröd, vilket betyder att det bryter ner kolhydrater till glukos snabbare236.
Vad är fullkornsbröd?
Fullkornsbröd (wholegrain) innehåller hela kornet: klidelen (yttre skiktet), endospermet (stärkelsehaltiga mellanskiktet) och grodden (näringsrik inre del)234. Det är en rik källa till kolhydrater, protein, omättade (goda) fetter, vitaminer och mineraler, samt tre typer av fiber: löslig, olöslig och resistent stärkelse23. Fullkornsbröd har en tät grahamsmjölsbas samt många synliga korn och frön234.
Näringsmässiga skillnader
Fullkornsbröd innehåller något mer fiber, protein, niacin (vitamin B3), järn, zink, fosfor och magnesium än grahamsbröd4. Däremot innehåller fullkornsbröd mindre kolhydrater, tiamin (vitamin B1) och folat (vitamin B9)4. Skillnaderna är dock relativt små när man ser till hur de bidrar till ditt totala näringsintag4.
Hälsofördelar
Dieter rika på fullkorn förknippas med minskad risk för:
- Övervikt och fetma
- Hjärtsjukdomar
- Typ 2-diabetes
- Vissa cancerformer3
Den höga fiberhalten hjälper till att hålla människor mätta längre. Fullkorn är också fördelaktigt för tarmhälsan genom att förebygga förstoppning och mata de ”goda” tarmbakterierna3.
Vilket bröd bör du välja?
Nästa gång du handlar, leta efter fullkornsbröd (ett som är gjort av grahamsmjöl med synliga korn och frön) som ditt förstahandsval för fiber och protein, och för att stödja din allmänna hälsa4. Om du inte hittar fullkornsbröd kommer grahamsbröd på en mycket nära andraplats4.
Fullkorns- och grahamsbröd tenderar att kosta lika mycket, men båda tenderar att vara dyrare än vitt bröd4.
Var uppmärksam på etiketter som ”med tillsatta korn”, ”kornigt” eller ”flerkorn”. Dessa definitioner är inte reglerade, så tillverkare kan lagligt tillsätta en liten mängd hela korn till vitt bröd för att få produkten att verka hälsosammare4. Om en produkt inte specifikt kallas fullkornsbröd, grahamsbröd eller anger att den ”innehåller fullkorn”, är den sannolikt tillverkad av mer raffinerade ingredienser4.
Citations:
- https://www.choice.com.au/food-and-drink/bread-cereal-and-grains/bread/articles/wholemeal-bread-review
- https://theconversation.com/multigrain-wholegrain-wholemeal-whats-the-difference-and-which-bread-is-best-89538
- https://cotswoldflour.com/blogs/news/wholemeal-whole-grain-whole-wheat-whole-what
- https://www.sciencealert.com/wholemeal-or-wholegrain-an-expert-explains-how-to-choose-your-bread
- https://tskfood.com/blog/wholegrain-vs-wholemeal-wholegrain-better/
- https://www.swinburne.edu.au/news/2018/01/multigrain-wholegrain-wholemeal-which-bread-is-best/
- https://theconversation.com/whats-the-difference-between-wholemeal-and-wholegrain-bread-not-a-whole-lot-249156
- https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/wholegrain-foods
- https://www.healthhub.sg/live-healthy/whole-grains
- https://www.eatingwell.com/article/8045858/whole-grain-bread-vs-whole-wheat-bread/
- https://www.saba.ye/en/news3448429.htm
- https://www.realsimple.com/food-recipes/cooking-tips-techniques/whole-wheat-whole-grain-breads-0
- https://www.healthyfood.com/advice/how-to-choose-bread/
- https://www.kent.co.in/blog/know-the-difference-and-benefits-of-brown-bread-vs-whole-wheat-bread/
- https://www.healthline.com/nutrition/whole-grain-vs-whole-wheat
Answer from Perplexity: pplx.ai/share