En ny genomisk studie antyder att människans språkförmåga uppstod för minst 135 000 år sedan, vilket ger ny insikt i en av de mest grundläggande frågorna om mänsklighetens historia. Forskningen, publicerad i tidskriften Frontiers in Psychology, erbjuder ett nytt perspektiv på språkets ursprung genom att analysera genomiska data istället för traditionella metoder som studier av fossiler eller kulturella artefakter13.
Forskningsteamet, lett av Shigeru Miyagawa från MIT, granskade 15 genetiska studier som publicerats under de senaste 18 åren. Dessa studier inkluderade analyser av Y-kromosomer, mitokondrie-DNA och helgenomstudier57. Deras resonemang bygger på antagandet att alla mänskliga språk har ett gemensamt ursprung, och att den avgörande frågan därför är när de första regionala grupperna började sprida sig över världen1.
Forskningens metodologi och slutsatser
Forskarna argumenterar att eftersom alla mänskliga populationer över hela världen har språk, och alla språk är besläktade, måste språkförmågan ha existerat före den första stora uppdelningen av människopopulationen3. Baserat på genomiska data kan forskarna med ”stor säkerhet” säga att denna första uppdelning skedde för cirka 135 000 år sedan14.
”Logiken är mycket enkel,” förklarar Miyagawa. ”Varje population som förgrenat sig över hela världen har mänskligt språk, och alla språk är besläktade.”28
Om språkförmågan hade uppstått efter den initiala förgreningen skulle man förvänta sig att hitta moderna mänskliga populationer som antingen saknar språk eller har kommunikationsförmågor som skiljer sig väsentligt från andra mänskliga populationers. Detta är inte fallet, vilket stärker slutsatsen att språkförmågan måste ha funnits före eller vid denna tidpunkt7.
Språkkapacitet kontra socialt språkbruk
Forskarna gör en viktig distinktion mellan att ha förmågan till språk och att faktiskt använda språk som ett socialt kommunikationsverktyg. Deras analys tyder på att medan språkkapaciteten fanns för minst 135 000 år sedan, började språket troligen användas socialt omkring 100 000 år sedan12.
Detta stöds av arkeologiska fynd från denna period, som visar tecken på symboliskt tänkande i form av kroppsprydnader och ristningar4. Miyagawa föreslår att språket kan ha börjat som ett internt kognitivt system innan det utvecklades till ett kommunikationsverktyg7.
Betydelse för vår förståelse av mänsklig evolution
Denna tidslinje placerar språkets uppkomst djupt inom historien för Homo sapiens, som är cirka 230 000 år gammal18. Datumet 135 000 år fungerar som en ”undre gräns” för när språkförmågan måste ha uppstått, vilket innebär att den kan ha utvecklats ännu tidigare7.
Forskare tror att språket var en avgörande faktor i utvecklingen av moderna mänskliga beteenden. ”Språket var utlösaren för modernt mänskligt beteende. Vi kan dra slutsatsen att dess roll måste ha möjliggjort innovationer och socialt samarbete när människor började lära av varandra,” hävdar Miyagawa2.
Trots att det finns en växande konsensus kring denna tidslinje erkänner forskarna att det finns utrymme för olika perspektiv och att mer forskning behövs för att fullständigt förstå språkets utveckling och dess roll i den mänskliga kognitionen27.
Citations:
- https://www.sciencedaily.com/releases/2025/03/250318140901.htm
- https://evrimagaci.org/tpg/study-reveals-language-capacity-dates-back-135000-years-263356
- https://scienceblog.com/557285/the-dawn-of-words-did-language-emerge-135000-years-ago
- https://www.sciencealert.com/crucial-feature-of-human-language-emerged-more-than-135000-years-ago
- https://www.earth.com/news/when-did-humans-first-develop-language-scientists-think-they-know/
- https://www.independent.co.uk/news/science/archaeology/humans-talking-origin-dna-speech-b2717121.html
- https://www.zmescience.com/science/news-science/when-did-humans-first-speak-new-genetic-clues-point-to-135000-years-ago/
- https://phys.org/news/2025-03-genomic-capacity-language-emerged-years.html
Answer from Perplexity: pplx.ai/share