En ny studie rapporterar att unika laktasgener som finns hos cirka 25% av östasiatiska personer sannolikt har ärvts från neandertalare. Denna upptäckt kastar nytt ljus över den genetiska bakgrunden till vuxna människors förmåga att smälta mjölksocker (laktos)13.
Forskningens huvudfynd
Forskare från Kinesiska Vetenskapsakademins Universitet, Zhongshan-sjukhuset och Max Planck-institutet för evolutionär antropologi jämförde tusentals genomprover från personer med östasiatiskt, europeiskt och afrikanskt ursprung1. De upptäckte att ungefär en fjärdedel av de östasiatiska proverna innehöll versioner av laktasgenen som inte återfinns hos afrikanska eller europeiska personer13.
När forskarna jämförde dessa gener med DNA från neandertalare fann de starka bevis för att generna härstammar från korsning mellan moderna människor och neandertalare för tusentals år sedan3. Denna genetiska variant finns i cirka 25% av den östasiatiska befolkningen, vilket motsvarar ungefär samma andel som uppvisar laktospersistens (laktostolerans) i dessa populationer5.
Oväntad evolutionär tidslinje
Det mest överraskande med upptäckten är att dessa genetiska varianter började selekteras för mellan 25 000 och 28 000 år sedan – långt innan människor i regionen började konsumera mjölk från domesticerade djur36. I Europa och Afrika tros laktostoleransgenerna ha uppstått för 5 000-10 000 år sedan, när människor började hålla boskap för mjölkproduktion3.
Alternativ förklaring till selektionen
Eftersom generna valdes ut långt innan mjölkkonsumtion började, föreslår forskarna att deras ursprungliga fördel inte var relaterad till laktostolerans5. Istället upptäckte forskarna att dessa genvarianter påverkar aktiviteten hos tre gener i immunceller, vilket får dem att öka i antal37.
Denna mekanism tyder på att generna ursprungligen kan ha selekterats eftersom de förbättrade östasiatiska jägare-samlares förmåga att bekämpa infektioner35. Laktostolerans kan helt enkelt ha varit en sidoeffekt av dessa gener5.
Globala skillnader i laktostolerans
Cirka 65% av alla vuxna i världen är laktasintoleranta, men andelen stiger till mellan 70% och 100% i östasiatiska befolkningar3. Denna höga förekomst av laktosintolerans har gjort den genetiska bakgrunden till laktostolerans hos östasiatiska personer till ett vetenskapligt mysterium6.
Den nyupptäckta haplotypen (genuppsättningen) täcker cirka 467 kb vid 2q21.3-lokuset och har nått en hög frekvens i östasiatiska populationer men saknas helt hos afrikaner och européer7. Bland tibetaner, som har högre mjölkkonsumtion, upptäckte forskarna att haplotypen hade en frekvens på 27%6.
Sammanfattningsvis innebär dessa fynd att selektion av laktasgenen kan ha skett av olika anledningar i olika populationer världen över, eller att selektion som observerats i andra populationer kanske inte heller primärt berodde på laktostolerans7.
Citations:
- https://phys.org/news/2025-03-east-asian-human-gene-adult.html
- https://lifeboat.com/blog/2025/03/east-asian-human-gene-that-allows-adult-humans-to-digest-sugars-in-milk-likely-came-from-neanderthals
- https://www.livescience.com/health/genetics/east-asians-who-can-digest-lactose-can-thank-neanderthal-genes
- https://www.lifesciencehistory.com/neanderthal-genes-linked-to-lactase-persistence-in-east-asian-populations/
- https://www.iflscience.com/neanderthal-dna-may-be-the-reason-some-east-asian-people-can-tolerate-lactose-78413
- https://johnhawks.net/weblog/lactase-and-the-neandertals/
- https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2404393122
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/40063818/
Answer from Perplexity: pplx.ai/share