
Efter nästan tre decennier utan nya antibiotikaklasser på marknaden har forskare nu gjort ett betydande genombrott. Ett forskarteam vid McMaster University i Kanada har upptäckt en ny antibiotikaklass kallad lariocidin, som visar hög effektivitet mot läkemedelsresistenta bakterier. Denna upptäckt representerar ett potentiellt viktigt steg i kampen mot antimikrobiell resistens, som för närvarande orsakar cirka 4,5 miljoner dödsfall årligen världen över. Lariocidins unika verkningsmekanism gör det effektivt mot bakterier som har utvecklat resistens mot befintliga antibiotika.
Upptäckten av lariocidin
Lariocidin är en så kallad lassopeptid – en kedja av aminosyror i en lassoliknande form som angriper bakterier och förhindrar deras tillväxt och överlevnad[1]. Den produceras av en bakterie kallad Paenibacillus, som forskarna utvann från ett jordprov från en trädgård i Hamilton, Kanada[2]. Forskarteamet, lett av professor Gerry Wright vid McMaster University, odlade denna jordbakterie i labbet under ungefär ett år, vilket hjälpte till att avslöja även långsamt växande arter som kunde producera nya antibiotiska substanser[2].
”Detta är en ny molekyl med en ny verkningsmekanism,” förklarar Wright. ”Det är ett stort framsteg för oss.”[2] Upptäckten publicerades i den prestigefyllda vetenskapliga tidskriften Nature den 26 mars 2025[2][3].
Lariocidin upptäcktes som en del av ett långsiktigt arbete som Wright och hans laboratorium har bedrivit i flera år – att leta efter naturligt förekommande antibiotikaresistens i mikrober från miljön. Över åren har de samlat in så många som 13 000 mikrober[7], med förhoppningen att några, förutom att producera resistensgener, också kan innehålla antimikrobiella föreningar.
Hur lariocidin fungerar
Vad som gör lariocidin särskilt intressant är dess unika struktur och verkningsmekanism. Molekylen beskrivs ha formen av ”en knut, en lasso eller en kringla”[1]. Lariocidin binder till ribosomen – cellens proteintillverkande maskineri – på ett specifikt ställe som inget annat känt antibiotikum binder till[1]. När lariocidin binder till bakteriens ribosom hindras proteinsyntesen, vilket förhindrar bakterien från att växa och överleva[6].
Mer specifikt binder lariocidin till den aminoacylplats i ribosomen som är acceptorplatsen där den nya aminosyran som innehåller överförings-RNA (tRNA) binder. När lariocidin binder till denna plats kan ribosomen inte läsa kodonerna i budbärar-RNA korrekt, vilket orsakar felaktig översättning av proteiner[11]. Detta är en verkningsmekanism som aldrig tidigare observerats hos en antimikrobiell förening[11].
Denna unika verkningsmekanism gör lariocidin effektiv mot både grampositiva och gramnegativa patogena bakterier, liksom mykobakterier som är besläktade med dem som orsakar tuberkulos[11]. Eftersom lariocidin angriper bakterier på ett nytt sätt har bakterier ännu inte utvecklat försvarsmekanismer mot det[3].
Antimikrobiell resistens: En växande kris
Upptäckten av lariocidin kommer vid en kritisk tidpunkt. Antimikrobiell resistens (AMR) är ett av de största globala hoten mot folkhälsan. Bakterier och andra mikroorganismer utvecklar ständigt nya sätt att motstå befintliga läkemedel, vilket gör infektioner svårare att behandla[2].
”Våra gamla läkemedel blir mindre och mindre effektiva eftersom bakterier blir mer och mer resistenta mot dem,” förklarar Wright. ”Cirka 4,5 miljoner människor dör varje år på grund av antibiotikaresistenta infektioner, och det blir bara värre.”[2]
Enligt en omfattande studie skulle antimikrobiell resistens kunna orsaka mer än 39 miljoner dödsfall globalt fram till 2050 om inte mer görs för att hantera problemet[8]. Detta gör upptäckter av nya antibiotikaklasser som lariocidin extremt viktiga.
Potential och nästa steg
Tidiga tester av lariocidin visar lovande resultat. Molekylen har visat sig vara effektiv mot läkemedelsresistenta bakterier och är inte giftig för mänskliga celler, vilket är två kritiska kriterier för ett potentiellt antibiotikum[1][3]. Lariocidin har också visat sig vara effektivt i djurmodeller av infektion[7].
Trots dessa lovande resultat är vägen till ett godkänt läkemedel både lång och resurskrävande. Wright och hans team arbetar nu på att ”slita isär denna molekyl och sätta ihop den igen för att göra den till en bättre läkemedelskandidat.”[3] De fokuserar på att modifiera lariocidin för att förbättra dess styrka, säkerhet och stabilitet[3].
”Det första upptäcktsögonblicket – det stora a-ha! ögonblicket – var förvånande för oss,” delade Wright med sig. ”Men nu börjar det verkliga hårda arbetet. Vi arbetar nu med att slita isär denna molekyl och sätta ihop den igen för att göra den till en bättre läkemedelskandidat.”[3]
Andra framsteg inom antibiotikautveckling
Parallellt med upptäckten av lariocidin har andra forskarteam gjort framsteg i utvecklingen av nya antibiotika. I Sverige har forskare vid Uppsala universitet identifierat molekyler som hämmar ett protein kallat LpxH i gramnegativa bakterier[5][9]. Dessa molekyler har visat sig vara effektiva mot multiresistenta gramnegativa bakterier som Escherichia coli (E.coli) och Klebsiella pneumoniae, som båda finns på WHO:s lista över patogener för vilka nya antibiotika är kritiskt behövda[9].
”Vi har identifierat en molekyl som är mycket aktiv mot proteinet LpxH, som många gramnegativa bakterier använder för att syntetisera sitt yttersta skyddslager. Dessa inkluderar de multiresistenta bakterierna Escherichia coli och Klebsiella pneumonia, som av Världshälsoorganisationen utpekats som de mest kritiska att utveckla nya behandlingar för. Det faktum att vår förening kan bota blodinfektioner i musmodeller indikerar stor potential,” säger Anders Karlén, professor i datorstödd läkemedelsdesign vid Uppsala universitet[5].
Joakim Larsson, professor i miljöfarmakologi och direktör för Centre for Antibiotic Resistance (CARe) vid Göteborgs universitet, beskriver denna upptäckt som ett ”fantastiskt genombrott och mycket goda nyheter”[9].
Slutsats
Upptäckten av lariocidin markerar ett potentiellt betydande genombrott i kampen mot antimikrobiell resistens. Som den första nya antibiotikaklassen på nästan 30 år erbjuder den hopp om att bekämpa de allt mer utbredda läkemedelsresistenta bakterieinfektionerna som hotar den globala folkhälsan.
Medan vägen från upptäckt till apotek är lång och utmanande, ger lariocidins unika verkningsmekanism och effektivitet mot resistenta bakterier anledning till optimism. Om den framgångsrikt kan utvecklas till ett kliniskt användbart läkemedel, skulle lariocidin kunna hjälpa till att förhindra en återgång till en ”pre-antibiotisk era” där även mindre infektioner utgör allvarliga risker[3].
Som Wright har uttryckt det: ”Vårt mål är inte bara ett annat antibiotikum. Det är ett antibiotikum som bakterier inte har sett ännu – ett som de inte kan stå emot.”[3]
Citations:
[1] https://www.foxnews.com/health/new-class-antibiotics-discovered-first-time-decades
[2] https://brighterworld.mcmaster.ca/articles/mcmaster-researchers-discover-new-class-of-antibiotics-gerry-wright-lariocidin-hamilton-soil/
[3] https://www.thebrighterside.news/post/historic-discovery-reveals-new-weapon-against-drug-resistant-bacteria/
[4] https://www.earth.com/news/new-antibiotic-found-in-soil-has-potential-to-fight-superbugs/
[5] https://www.uu.se/en/news/2024/2024-04-30-research-breakthrough-in-fight-against-resistant-bacteria
[6] https://www.labroots.com/trending/cell-and-molecular-biology/28770/lariocidin-class-antibiotics-discovered
[7] https://www.cidrap.umn.edu/antimicrobial-stewardship/digging-dirt-scientists-discover-new-antibiotic-compound-old-source
[8] https://www.iflscience.com/lasso-antibiotic-breakthrough-could-bring-first-new-class-of-drugs-in-25-years-78561
[9] https://www.euractiv.com/section/health-consumers/news/swedish-led-team-discovers-potential-new-class-of-antibiotics-hope-for-amr-fight/
[10] https://pubs.acs.org/doi/10.1021/cen-10309-leadcon
[11] https://cen.acs.org/pharmaceuticals/drug-discovery/New-class-antibiotic-found-soil/103/web/2025/03
[12] https://www.nature.com/articles/d41586-025-00945-z
[13] https://www.ctvnews.ca/health/article/significant-crisis-of-resistance-new-antibiotic-discovery-could-be-key-to-creating-a-superbug-fighting-drug/
[14] https://www.technologynetworks.com/immunology/news/molecule-discovered-in-backyard-soil-can-fight-drug-resistant-bacteria-397774
[15] https://phys.org/news/2025-01-newly-compound-advances-antibiotic-resistant.html
[16] https://www.good.is/scientists-new-immune-system-discovery
[17] https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2081506
[18] https://www.bbc.com/news/articles/cpv4jww3r4eo
[19] https://wfin.com/fox-health-news/measles-updates-lorazepam-risks-and-antibiotics-breakthrough/
[20] https://www.chemanalyst.com/NewsAndDeals/NewsDetails/nafithromycin-a-breakthrough-in-india-battle-against-antimicrobial-resistance-31649
[21] https://www.innovationnewsnetwork.com/researchers-discover-breakthrough-in-the-fight-against-vre-infections/54812/
[22] https://www.roche.com/stories/novel-classes-of-antibiotics
[23] https://healthsci.mcmaster.ca/a-breakthrough-moment-mcmaster-researchers-discover-new-class-of-antibiotics/
[24] https://www.brown.edu/news/2025-01-16/antibiotic-research-course
Answer from Perplexity: pplx.ai/share