
Vad har hänt?
Forskare har identifierat orsaken bakom en dramatisk störning i en enorm struktur i Vintergatans centrum, kallad ”Ormen” (The Snake). Denna struktur är en så kallad galaktisk filament – en lång, smal och ljusstark tråd av magnetfält och laddade partiklar – som sträcker sig hela 230 ljusår. Filamentet är för det mesta slätt, men har två tydliga böjar eller ”brott”.
Pulsarens våldsamma passage
Genom observationer med Chandra-röntgenteleskopet och MeerKAT-radioteleskopet har astronomer, ledda av Farhad Yusef-Zadeh vid Northwestern University, upptäckt att ett av dessa brott orsakats av en pulsar – en typ av neutronstjärna som skickar ut starka strålar av ljus när den roterar.
Denna pulsar har rusat genom filamentet i en otrolig hastighet på mellan 500 och 1 000 kilometer per sekund (upp till cirka 3,2 miljoner km/h!). Sådana hastigheter är faktiskt inte ovanliga för pulsarer, eftersom de ofta får en ”spark” (natal kick) när de bildas i asymmetriska supernovor.
Effekten på ”Ormen”
När pulsaren passerade genom filamentet, orsakade den en kraftig störning i magnetfältet, vilket syns som ett ljusare område i radiovågor och ökade röntgenutsläpp. Detta tyder på att elektroner och positroner accelereras i närheten av brottet. Effekten är så stark att den förändrar hela filamentets utseende på platsen.
Vad händer nu?
Det finns fortfarande frågor kvar: orsaken till det andra, mindre brottet i filamentet är okänd, och mer forskning krävs för att förstå pulsarens exakta egenskaper. Om pulsaren fortsätter i samma hastighet och riktning kan den till slut lämna Vintergatan – men eftersom den befinner sig 26 000 ljusår från jorden, lär det dröja.
Källor och vidare läsning
- Artikeln är baserad på observationer publicerade i ”Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”.
- Läs mer på ScienceAlert.
Vill du veta mer om pulsarer eller om hur astronomer upptäcker sådana här fenomen?
Citations:
- https://www.sciencealert.com/this-galactic-bone-was-smashed-by-a-pulsar-clocking-up-to-2-million-mph
Answer from Perplexity: pplx.ai/share