Syrien – Umm el-Marra
Publicerat: 20 november 2024, 14:00
Ett forskarteam från Johns Hopkins University har gjort en banbrytande upptäckt i den antika staden Umm el-Marra i Syrien. På fingermånga lerföremål som dateras till cirka 2400 f.Kr. har forskarna funnit det som kan vara världens äldsta alfabetiska skrift.
En omvälvande upptäckt
De ingraverade symbolerna, som är 500 år äldre än andra kända alfabetiska texter, förändrar vår förståelse av alfabetets ursprung och spridning. Detta kan också ge nya insikter om tidiga urbana civilisationer.
– ”Alfabeten revolutionerade skrift genom att göra den tillgänglig för fler än bara kungligheter och samhällseliten. Den här upptäckten visar att människor experimenterade med nya kommunikationsteknologier mycket tidigare och på en annan plats än vi tidigare trott,” säger Glenn Schwartz, professor i arkeologi vid Johns Hopkins University.
Schwartz kommer att presentera sina fynd vid det årliga mötet för American Society of Overseas Research den 21 november.
Fyndet vid Tell Umm-el Marra
Utgrävningarna vid Tell Umm-el Marra, en av de första medelstora urbana centra i västra Syrien, pågick i 16 år och leddes av forskare från Johns Hopkins University och University of Amsterdam.
I en välbevarad grav från tidig bronsålder fann arkeologerna sex skelett, smycken av guld och silver, kärl, ett spjutspets och flera intakta lerkärl. Nära kärlen låg fyra lätt bakade lercylindrar med ingraverade symboler som verkar utgöra en tidig alfabetisk skrift.
– ”Cylindrarna var perforerade, vilket tyder på att de kunde vara fastsatta vid andra objekt som etiketter. De kan ha beskrivit innehållet i ett kärl, dess ursprung eller dess ägare,” spekulerar Schwartz.
En ny historia om alfabetets ursprung
Med hjälp av kol-14-datering har forskarna fastställt åldern på gravarna, föremålen och skrifterna. Tidigare har man trott att alfabetet uppfanns i Egypten efter 1900 f.Kr., men fynden i Syrien antyder att alfabetet kan ha ett helt annat ursprung.
– ”Våra artefakter är äldre och från en annan region, vilket utmanar den traditionella berättelsen om alfabetets uppkomst,” säger Schwartz.
Fyndet öppnar dörren för nya studier om kommunikation och samhällen i Mellanöstern under bronsåldern.
Källa: Johns Hopkins University
Taggar: Alfabetets historia, Syrien, Arkeologi, Bronsåldern, Skriftsystem