Plats: Sverige
Tid och datum: 22 november 2024
En omfattande studie från Karolinska Institutet och Lunds universitet visar att långvarig användning av hjärtmediciner kan minska risken för demens med upp till 25 %. Forskarna undersökte nästan en miljon personer och fann en stark koppling mellan hjärtmediciner och kognitiv hälsa.
Kopplingen mellan hjärta och hjärna
Studien, som inkluderade 968 715 deltagare, fokuserade på mediciner som behandlar högt blodtryck, höga kolesterolvärden, blodförtunning och vätskeansamlingar i kroppen. Forskarna noterade att långvarig användning av dessa läkemedel – fem år eller mer – var associerad med en markant lägre risk för demens, särskilt hos äldre.
– Vi ser en tydlig koppling mellan långvarigt bruk av dessa mediciner och minskad risk för demens, säger epidemiologen Mozhu Ding vid Karolinska Institutet.
Tidigare forskning har antytt att hjärthälsa kan påverka kognitivt åldrande, men denna studie stärker sambandet genom att inkludera en bredare grupp patienter och flera olika läkemedelstyper.
Blandade resultat för vissa läkemedel
Även om många hjärtmediciner hade positiva effekter, visade antiplatelet-läkemedel, som förhindrar blodplättar från att klumpa ihop sig, en motsatt effekt. Dessa mediciner var kopplade till en 13–25 % högre risk för demens, troligtvis på grund av ökad risk för mikroskopiska hjärnblödningar.
Dessutom visade korttidsanvändning av hjärtmediciner en ökad risk för demens, vilket forskarna kopplar till att medicineringen kan ha påbörjats för sent för att skydda kognitionen.
Betydelsen av förebyggande åtgärder
Forskarna betonar att långsiktig hjärtmedicinering kan ha breda fördelar för både hjärta och hjärna, men de pekar också på andra viktiga faktorer som kost, motion och tidig behandling av hjärtsjukdomar.
– Vi har idag ingen bot för demens, så det är avgörande att hitta förebyggande åtgärder, säger epidemiologen Alexandra Wennberg.
Studien publicerades i Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.
Taggar: hjärtmedicin, demens, kognitiv hälsa, förebyggande vård, Karolinska Institutet