Solna, Solna kommun, Stockholms län
Tisdag 12 december 2024
#vetenskap
Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat en molekyl som kan bidra till att läka tarmens slemhinna efter skador och samtidigt bromsa tumörtillväxt vid tjock- och ändtarmscancer. Upptäckten kan få stor betydelse för behandling av inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD) och cancer.
Utmaning: Läka utan att stimulera cancer
Patienter med inflammatoriska tarmsjukdomar, såsom Crohns sjukdom och ulcerös kolit, svarar inte alltid på dagens behandlingar som fokuserar på att dämpa inflammation. En ny strategi som forskarna har undersökt är att återställa tarmslemhinnan genom att främja vävnadsläkning.
– Problemet är att denna process kan kapa kroppens naturliga läkning och orsaka tumörtillväxt, vilket har gjort det svårt att utveckla säkra behandlingar, säger Srustidhar Das vid Karolinska Institutet.
Protein med dubbel effekt
Forskarna upptäckte att ett protein, lever-X-receptorn (LXR), har en unik dubbel funktion. När det aktiveras hjälper det till att läka tarmslemhinnan och samtidigt bromsa tumörtillväxt.
– Upptäckten av dessa dubbla funktioner var verkligen överraskande. Nu måste vi förstå exakt hur LXR påverkar tumörbildning, säger Eduardo J. Villablanca, docent vid Karolinska Institutet.
Hjälp för cancer- och IBD-patienter
Upptäckten kan också gynna cancerpatienter som behandlas med cellgifter eller strålning, vilket ofta orsakar inflammation och skador på tarmens slemhinna.
– Den här molekylen har potential att hjälpa både IBD-patienter och cancerpatienter, särskilt för att förebygga kroniska tarmbesvär efter strålning eller kemoterapi, säger Villablanca.
Forskningen, som bygger på avancerad analys av tarmcellers arvsmassa, öppnar dörren för nya behandlingar som kan förbättra livskvaliteten för patienter med både kroniska tarmsjukdomar och cancer.
Källa: Karolinska Institutet
#IBD #cancerforskning #KarolinskaInstitutet #medicin