Solna, Solna kommun, Stockholms län
Tisdag 12 december 2024
#vetenskap
Forskare vid Karolinska institutet har identifierat hur bristande empati hos patienter med frontallobsdemens reflekteras i hjärnans aktivitet. Genom att använda funktionell magnetresonansavbildning (fMRI) kunde forskarna visa att personer med denna typ av demenssjukdom inte aktiverar specifika hjärnnätverk när de ser andra uppleva smärta.
Empati och hjärnaktivitet
Studien, som omfattade 28 patienter med frontallobsdemens, jämförde deras hjärnaktivitet med en kontrollgrupp. När deltagarna såg bilder på händer som stacks med nålar, en stimulans som normalt aktiverar hjärnans empatinätverk, visade patienterna med demens ingen aktivitet i hjärnans främre delar.
– Det som händer i hjärnan är starkt kopplat till beteendet. Anhörigas upplevelse av patienternas bristande empati matchade tydligt vad vi såg i hjärnavbildningen, säger Olof Lindberg, forskare inom neurobiologi vid Karolinska institutet.
Svårigheter i sociala relationer
Frontotemporal demens drabbar cirka tre procent av alla demenspatienter och kännetecknas av förlorad förmåga till medkänsla snarare än de minnesproblem som ofta förknippas med demens. Den bristande empatiförmågan gör det svårt för patienter att fungera socialt, vilket i sin tur kan påverka beslut om vård och boende.
Forskarna betonar att symtomen kan likna psykiatriska tillstånd som psykopati, men studiens resultat kan bidra till bättre förståelse och diagnos av denna specifika demenssjukdom.
– Att vi kunnat koppla hjärnaktiviteten till beteendet är en viktig insikt som hjälper oss att förstå detta nyckelsymtom bättre, säger Lindberg.
Betydelse för vården
Fynden kan förbättra diagnosen och vården för patienter med frontotemporal demens genom att skapa en djupare förståelse för hur hjärnskador påverkar sociala förmågor. Detta kan underlätta beslut kring vård i hemmet eller institution.
Källa: Karolinska institutet
#demenstyp #empati #frontallobsdemens #neurovetenskap #KarolinskaInstitutet