London, Storbritannien | 17 December 2024 |
En kort stund av motion kan ha en kraftfull effekt på din hjärnfunktion, och dessa fördelar för ditt minne och tankeförmåga kan vara längre än vad forskare tidigare trott.
Forskare vid University College London och University of Oxford har nu funnit bevis för att de akuta kognitiva fördelarna med fysisk aktivitet inte bara varar i några minuter eller timmar, som tidigare studier antyder, utan även till följande dag.
Den ”mikro-longitudinella” experimentet inkluderade 76 brittiska vuxna, som var kognitivt friska, mellan 50 och 83 år gamla.
Varje dag under åtta dagar genomförde frivilliga ett kognitivt test som utvärderade uppmärksamhet, minne, exekutiv funktion, processhastighet och psykomotorisk hastighet, vilket är förmågan att upptäcka och reagera på snabba förändringar i miljön.
Under studien spårades aktivitetsnivåer och sömn med hjälp av bärbara enheter medan deltagarna gick omkring i sina vanliga liv.
Vid analys av data och med hänsyn till bidragande faktorer, fann forskarna att testresultaten för episodiskt och arbetsminne var högst om, den föregående dagen, deltagarna utförde relativt mer måttlig fysisk aktivitet, som en snabb promenad eller någonting som ökade hjärtfrekvensen.
Varje ytterligare 30 minuter av måttlig aktivitet den föregående dagen var associerad med en ökning på cirka 0.15 standardavvikelse i poäng för episodiskt minne och arbetsminne.
På motsatt sida hade mer stillasittande beteende dagen före negativa associationer med arbetsminnet.
”Dessa resultat ändrades inte väsentligt efter att ha tagit hänsyn till sömnekaraktäristiker föregående natt,” förklarar författarna, ledda av epidemiologen Mikaela Bloomberg från University College London.
Nästa steg var att undersöka sömn data för sig själv, oberoende av fysisk aktivitet. De fann att längre sömnperioder var kopplade till bättre episodiskt minne och psykomotorisk hastighet.
Särskilt var längre perioder av långsömn kopplade till bättre episodiskt minne, inklusive minnen av vardagliga händelser. Medan mer snabbögonrörelse (REM) sömn var kopplad till bättre uppmärksamhetspoäng följande dag.
”Detta var en liten studie och så den måste replikeras med en större grupp av deltagare innan vi kan vara säkra på resultaten,” erkänner Bloomberg.
Nuvarande forskning tyder på att motion är bra för hjärnan i kort tid, men om dessa fördelar varar och hur länge de varar är mindre klart.
Medförfattaren och epidemiologen Andrew Steptoe från UCL säger att den nya studien ger bevis för att ”de omedelbara kognitiva fördelarna med motion kanske varar längre än vi trott. Den visar också att god sömnkvalitet bidrar separat till kognitiv prestanda.”
Motion och minne
En studie som tittade på korrekta matchningar i ett minnespel bland män och kvinnor omedelbart efter bara 5 minuter av motion. (Most et al., Cognitive Research: Principles and Implications, 2017)
Motion ökar generellt blodflödet till hjärnan, vilket stimulerar frisättningen av neurotransmittorer som endorfiner.
En framträdande hypotes är att motion ökar konnektiviteten hos neuroner inom hippocampus, en del av hjärnan som är associerad med minne och inlärning, och det är detta som ger minnesfunktionen en förbättring efter fysisk aktivitet.
Till exempel har några studier nyligen funnit att regelbunden motion kan öka volymen av hippocampus, vilket kanske kan fördröja kognitiv nedgång.
Och tidigare i år fann en studie från Australien att högintensiv intervallträning (HIIT), som upprätthölls i ett halvår, kunde till och med hjälpa människor att behålla kognitiv skärpa under många år.
Intensiv motion kan komma med möjliga nackdelar för människors hälsa, och det är inte möjligt för alla, så faktumet att även måttlig motion kan förbättra hjärnfunktionen är ett positivt tecken.
Det blir svårt att ignorera att stillasittande livsstil är dåligt för fysisk hälsa, och samma sak kan sägas om vår hjärnfunktion också.
Studien publicerades i International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.
Källa:
Taggar:
- Hälsa
- Motion
- Hjärna
- Minne
- Fysisk aktivitet
- Sömn
- Kognitiv funktion
- Hjärnforskning
- Vetenskaplig studie
- Hippocampus
- Blodflöde