Tid och datum: 27 december 2024
NASA:s banbrytande Parker Solar Probe skrev historia denna tisdag genom att flyga närmare solen än någon annan rymdfarkost någonsin. Värmeskölden på farkosten utsattes för glödande temperaturer som översteg 1,700 grader Fahrenheit (930 grader Celsius).
Lanserad i augusti 2018, är rymdskeppet på ett sjuårigt uppdrag för att fördjupa vetenskaplig förståelse av vår stjärna och hjälpa till att förutsäga rymdvädershändelser som kan påverka livet på jorden.
Den historiska flygningen denna tisdag borde ha skett exakt klockan 06:53 (11:53 GMT), även om missionsvetenskaparna måste vänta till fredag för bekräftelse eftersom de förlorar kontakten med farkosten under flera dagar på grund av dess närhet till solen.
”Just nu flyger Parker Solar Probe närmare en stjärna än något annat någonsin har gjort,” på ett avstånd av 3,8 miljoner miles (6,1 miljoner kilometer), sa NASA-officialen Nicky Fox i en video på sociala medier denna tisdagmorgon.
”Det är bara en total ’yay, vi gjorde det’-moment.”
Om avståndet mellan jorden och solen är ekvivalent med längden på en amerikansk fotbollsplan, borde rymdskeppet ha varit omkring fyra meter från mållinjen vid ögonblicket för närmaste tillnärmningen – känt som perihelium.
”Detta är ett exempel på NASAs djärva uppdrag, som gör något som ingen annan någonsin har gjort för att besvara långvariga frågor om vårt universum,” sa Parker Solar Probe-programvetenskapsmannen Arik Posner i ett uttalande på måndagen.
”Vi kan inte vänta på att få den första statusuppdateringen från rymdskeppet och börja ta emot vetenskapliga data de kommande veckorna.”
Så effektiv är värmeskölden att de interna instrumenten i sonden förblir nära rumstemperatur – omkring 85 °F (29 °C) – när den utforskar solens yttre atmosfär, kallad korona.
Parker kommer också att röra sig i en blixtsnabb takt av omkring 430,000 mph (690,000 kph), snabbare än vad det tar för att flyga från USA:s huvudstad Washington till Tokio i Japan på mindre än en minut.
”Parker kommer verkligen att returnera data från outforskat område,” sa Nick Pinkine, missionsoperationschef vid Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL) i Laurel, Maryland.
”Vi är spända på att höra tillbaka från rymdskeppet när den svänger tillbaka runt solen.”
Genom att våga sig in i dessa extrema förhållanden har Parker hjälpt vetenskapsmän att ta itu med några av solens största mysterier: hur solvinden uppstår, varför koronan är hetare än ytan nedanför, och hur koronamasseutbrott – massiva moln av plasma som kastas genom rymden – bildas.
Julflygningen är den första av tre rekordslående nära passager, med de nästa två – den 22 mars och 19 juni 2025 – båda förväntade att återföra sonden till ett liknande nära avstånd från solen.
Källa
Agence France-Presse
Taggar
Rymd, NASA, Parker Solar Probe, solen, rymdväder, vetenskap, uppdrag, korona, solvind, koronamasseutbrott.