Solna, Sverige

Rätt behandling kan dramatiskt förbättra hjärtats självläkningsförmåga efter hjärtsvikt, enligt en ny studie. Detta ger hjärtat regenerativa krafter som överstiger de hos ett friskt hjärta.
Detta innebär att vi kan utveckla behandlingar som förbättrar återhämtningsfrekvensen för skadade hjärtan, enligt det internationella forskarlaget bakom studien. För närvarande är det dock oklart varför denna ökade reparationsfrekvens inträffar.
”Resultaten tyder på att det kan finnas en dold nyckel för att starta hjärtats egna reparationsmekanism,” säger molekylärbiologen Olaf Bergmann från Karolinska Institutet i Sverige.
Återhämtningsfrekvenser övervakades hos 52 patienter som drabbats av hjärtsvikt, varav 28 behandlades med en vänster ventrikulär assistansenhet (LVAD), en kirurgiskt inplanterad enhet som hjälper till att pumpa blod runt kroppen.
Patienter med avancerad hjärtsvikt får normalt denna implantation för livet eller tills de kan få en hjärttransplantation. Vissa patienters hjärtan förbättras så dramatiskt att borttagning av LVAD blir ett alternativ.
Mekanismerna bakom LVAD-stödd återhämtning är dock oklara, och det var tidigare okänt om nya hjärtmuskelceller, kända som kardiomyocyter, genereras under denna process.
För att spåra förnyelsen av kardiomyocyter undersökte teamet nivåerna av radioaktivt kol (14C) inuti hjärtceller. Eftersom kärnvapenprovet förbjöds 1963, minskar nivåerna av 14C i atmosfären stadigt över tid, så dess närvaro i celler ger en bra uppfattning om cellernas ålder.
Matematiska modeller användes sedan för att beräkna regenerationsnivåerna. I hjärtan skadade av hjärtsvikt upptäcktes regenerationsfrekvensen hos kardiomyocyter vara 18–50 gånger lägre än i ett typiskt friskt hjärta.
Forskarna fann dock att när en LVAD implanterades, kunde cellerna regenerera med imponerande hastighet – åtminstone sex gånger snabbare än i ett friskt hjärta. Denna fördel kommer tilläggas till den förbättrade hjärtfunktionen och strukturen som en LVAD ger.
Att LVAD-stödda hjärtan verkar ha överlägsna reparationsförmågor är uppmuntrande, men mer forskning krävs för att förstå varför detta inträffar innan några läkemedel eller behandlingsmetoder kan undersökas.
”I de befintliga data kan vi inte hitta en förklaring till effekten, men vi kommer nu att fortsätta att studera denna process på cellulär och molekylär nivå,” säger Bergmann.
Att stödja hjärtats egna självläkningsprocesser skulle vara en mer naturlig och rätlinjig terapi än andra alternativ som för närvarande undersöks, som att transplantera celler från andra delar av kroppen.
Att lista ut hur man får ett skadat hjärta att fungera nästan fullt igen är en enorm utmaning för forskare, men framsteg görs: forskare förbättrar kontinuerligt metoder för att odla hjärtvävnad i labbet, till exempel.
Nyliga studier har också tittat närmare på de biologiska processer som är inblandade när hjärtat försöker reparera sig självt, och på tekniker för att få hjärtceller att bete sig mer som stamceller när skador behöver fixas. Nu har vi en annan lovande väg att utforska.
”Detta ger något hopp om att återhämtningen efter en hjärtincident på något sätt kan förstärkas,” säger Bergmann.
Forskningen har publicerats i Circulation.
Källa: ScienceAlert, Karolinska institutet
Taggar: Hjärtsvikt, självläkning, hjärtceller, LVAD, Karolinska Institutet, Olaf Bergmann, kardiomyocyter, regeneration, hjärttransplantation, hälsovetenskap, Circulation