Stockholm, Stockholms kommun, Stockholms län
20 november 2024, kl. 10.23
En ny studie från Karolinska Institutet och Danderyds sjukhus visar att artificiell intelligens (AI) kan effektivisera hanteringen av patienter på hjärtakuten. Genom att låta patienter med bröstsmärta själva rapportera sin sjukdomshistoria via ett AI-verktyg förbättrades riskbedömningen och inläggningarna minskade med 20 procent.
Så fungerar AI-verktyget
Studien inkluderade 1 000 patienter som sökte akut vård för bröstsmärta. De som inte visade tecken på en pågående hjärtinfarkt fick under väntetiden fylla i frågor om sin sjukdomshistoria via en läsplatta. Verktyget samlade in mer detaljerad information än vad som vanligtvis dokumenteras av läkare under en intervju.
– Vi fick en fylligare sjukdomshistoria eftersom patienten kunde svara i lugn och ro, säger forskaren och hjärtläkaren Helge Brandberg.
Riskbedömningen förbättrades i tre gånger så många patientfall jämfört med traditionella metoder, vilket gav läkarna bättre beslutsunderlag.
Stort behov av effektivare bedömningar
Varje år söker cirka 100 000 patienter akut vård för bröstsmärta, men de flesta lider av ofarliga tillstånd som muskelvärk, magbesvär eller stress. Enligt studien skulle mer än en femtedel av inläggningarna kunnat undvikas med hjälp av AI-verktyget.
Trots att det tog mellan 23 minuter och en timme att fylla i formuläret, klarade tre fjärdedelar av patienterna av att använda verktyget.
– Majoriteten trodde verkligen att detta skulle kunna förbättra deras vård, säger Brandberg.
Framtiden för AI på hjärtakuter
Helge Brandberg ser en framtid där AI-verktyg blir standard på landets akutmottagningar.
– Det här är definitivt användbart, men vi behöver ett kortare och mer användarvänligt verktyg för att öka andelen patienter som kan använda det, säger han.
Studien pekar på att AI kan frigöra resurser och förbättra effektiviteten i vården, vilket kan minska belastningen på akutmottagningar och förbättra patientupplevelsen.
Källa: SVT
Taggar: AI, hjärtakuten, riskbedömning, Danderyds sjukhus, Karolinska Institutet, sjukvård