ATLAS-experimentet vid CERN har släppt en stor mängd vetenskapliga data tillgängliga för allmänheten för forskningsändamål, detta skirver Vetenskapsnytt. Dessa data omfattar inspelningar av proton-proton-kollisioner från Large Hadron Collider (LHC) med en kollisionsenergi på 13 TeV, insamlade under åren 2015 och 2016. Totalt handlar det om cirka 65 terabyte data som motsvarar mer än 7 miljarder kollisionshändelser.
Detta är första gången ATLAS släpper data i denna omfattning, vilket markerar en viktig milstolpe i strävan att göra LHC-data tillgängliga för allmänheten. Andreas Hoecker, talesperson för ATLAS, betonade vikten av öppen tillgång och att det är ett kärnvärde för CERN och ATLAS-samarbetet. Han nämnde även att ATLAS regelbundet har släppt data för utbildningsändamål och att detta nu tas ett steg längre genom att inbjuda alla att utforska data som ledde till deras upptäckter.
Data har släppts under Creative Commons CC0-undantaget, vilket innebär att de är fria att använda för alla ändamål. Förutom de verkliga kollisionsdata har även 2 miljarder händelser av simulerade ”Monte Carlo”-data offentliggjorts, vilket är nödvändigt för att genomföra fysikaliska analyser.
Zach Marshall, ATLAS Computing Co-Coordinator, uppmuntrade externa forskare att utforska den omfattande dokumentationen som tillhandahålls, vilket guidar användare genom analysprocessen steg för steg. Detta gör det möjligt för alla intresserade att testa ATLAS verktyg och utvärdera systematiska osäkerheter själva.
ATLAS har en tradition av att samarbeta med icke-ATLAS-forskare genom kortsiktiga partnerskap, där full tillgång till data och interna verktyg ges. Genom den nuvarande öppna datan hoppas ATLAS-forskarna främja denna dialog och samarbete ytterligare.
Dilia Portillo, ATLAS-samordnare för uppsökande verksamhet och utbildning, meddelade att alla öppna datautgåvor nu är tillgängliga via ATLAS webbplats för öppna data. Webbplatsen innehåller omfattande dokumentation, videohandledning och onlineverktyg som riktar sig till ett brett spektrum av användare, från gymnasieelever till seniora partikelfysiker.
Denna utgåva markerar början på mer som kommer, inklusive den första utgåvan av data från kollisionsdata för bly-bly-kärnor. ATLAS-samarbetet, tillsammans med andra stora LHC-experimentsamarbeten, är åtagna att göra alla sina data tillgängliga för allmänheten efter en viss tid, vilket främjar ökad tillgänglighet, reproducerbarhet och bättre vetenskap.
För mer information och tillgång till data, besök ATLAS webbplats för öppna data.