Stockholm, 29 december 2024 – Diabetes är inte enbart en sjukdom som drabbar människor. Faktum är att även våra älskade husdjur, katter och hundar, kan utveckla sjukdomen. En ny artikel publicerad i Nature, baserad på forskning från The Conversation, belyser vikten av att vara uppmärksam på tecken på diabetes hos ditt husdjur och betonar att tidig upptäckt och behandling kan göra stor skillnad.
Den sorgliga verkligheten är att upp till 20 procent av katter och hundar som diagnostiseras med diabetes avlivas inom ett år efter diagnosen. Detta beror ofta på den negativa påverkan sjukdomen har på djurens hälsa, men också på de utmaningar som följer med behandlingen för ägarna, både livsstilsmässigt och ekonomiskt.
Men det finns hopp. Diabetes hos husdjur kan hanteras effektivt, och för katter finns till och med goda chanser till remission, det vill säga att sjukdomen går tillbaka, om behandlingen påbörjas tidigt. Detta gäller dock inte för hundar.
Diabetes är relativt vanligt hos både katter och hundar, även om det inte är lika utbrett som hos människor. Ungefär 1,5 procent av hundarna och 0,5–1 procent av katterna drabbas.
Vad är diabetes?
Glukos är kroppens primära energikälla. Insulin, ett hormon som produceras i bukspottkörteln, reglerar blodsockernivåerna, glukosens upptag i cellerna och dess lagring i lever och muskler.
Hos djur med diabetes producerar kroppen inte tillräckligt med insulin. Resultatet blir höga glukosnivåer i blodet (hyperglykemi) och därmed sammanhängande kliniska tecken.
Vissa raser och icke-kastrerade tikar löper högre risk att utveckla diabetes, liksom medelålders, äldre och överviktiga djur.
Diabetes mellitus, som är det fullständiga vetenskapliga namnet, delas generellt in i fyra huvudtyper:
- Typ 1-diabetes: Orsakas av att kroppens immunförsvar felaktigt angriper och förstör de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. Denna typ är vanlig hos hundar men sällsynt hos katter och utvecklas ofta gradvis hos medelålders hundar.
- Typ 2-diabetes: Kännetecknas av insulinresistens och störningar i de celler som producerar insulin. Detta är den vanligaste formen hos katter, men ovanlig hos hundar. Riskfaktorer inkluderar övervikt, stigande ålder, genetik, fysisk inaktivitet, inomhusliv och behandling med glukokortikoider (steroidhormoner). I tidiga stadier kan typ 2-diabetes hos katter hanteras med läkemedel som sänker blodsockret, så kallade SGLT2-hämmare. I mer avancerade fall krävs insulininjektioner. Långverkande insulin är generellt mer effektivt för katter än de medellångverkande insuliner som oftast används för hundar. Viktnedgång är också viktigt för överviktiga djur.
- Andra specifika typer: Kan orsakas av andra medicinska tillstånd som kronisk pankreatit (vanligt hos hundar med diabetes) eller akromegali hos katter (överproduktion av tillväxthormon leder till insulinresistens).
- Diöstrus- och graviditetsdiabetes: Kan förekomma hos äldre tikar efter löp. Under diöstrus utsöndras ökade mängder tillväxthormon från mjölkkörtlarna, vilket motverkar insulinet. Graviditetsdiabetes är mycket ovanligt hos husdjur men kan förekomma hos tikar.
Varningssignaler att vara uppmärksam på:
Tecken på diabetes utvecklas vanligtvis långsamt över veckor eller månader. Om diagnosen dröjer kan djurets hälsa snabbt försämras inom 24–48 timmar och i värsta fall leda till döden om inte omedelbar behandling sätts in.
Viktiga tecken att hålla utkik efter inkluderar:
- Ökad törst och urinering
- Ökad aptit kombinerat med viktnedgång (vissa hundar och upp till hälften av katterna med diabetes kan dock ha minskad aptit)
- Förändrad kroppshållning hos katter, som kan få en mer plattfotad ställning och förlora sin hoppförmåga
- Katarakt (grå starr) är vanligt hos hundar med diabetes
Diagnos ställs genom att dokumentera ihållande höga blodsockervärden tillsammans med glukos i urinen. Vissa specifika tester kan bekräfta diagnosen genom att mäta det genomsnittliga blodsockret över de senaste veckorna.
Hos katter kan tidig diagnos vara svår eftersom stressen av ett veterinärbesök ofta höjer blodsockret. Flera mätningar och/eller urinanalyser, helst utförda hemma, kan behövas för att bekräfta diagnosen.
Behandlingsalternativ:
Anpassad övervakning och behandling kan avsevärt förbättra livskvaliteten och minska antalet avlivningar. Hos katter kan tidig intervention potentiellt fördröja utvecklingen av klinisk diabetes och minska behovet av långvarig insulinbehandling.
Insulinbehandling är fortfarande grundstenen i behandlingen. Alternativen sträcker sig från kortverkande insulin för omedelbar kontroll till medellång- och långverkande insulin för daglig hantering.
Hos hundar används ofta insulin av typerna ”porcine lente” eller ”protamine zinc”. Regelbundna matningstider och motion hjälper till att stabilisera blodsockret.
SGLT2-hämmare har nästan ingen risk för lågt blodsocker (hypoglykemi) och kan ges i samband med måltid. Detta kan underlätta behandlingen för katter med diabetes som annars kan behöva injektioner två gånger dagligen.
Dessa behandlingar är dock mest effektiva vid tidig diagnos, eftersom katten då fortfarande måste producera tillräckligt med insulin för att förhindra bildandet av ketoner (syror som kroppen producerar när den bryter ner fett för energi). Särskilt under de första behandlingsveckorna är övervakning av ketonnivåerna avgörande för att undvika livshotande komplikationer.
För katter med mer avancerade tecken på diabetes är det osannolikt att den egna insulinproduktionen räcker för att hantera sjukdomen med SGLT2-hämmare, och insulininjektioner krävs. Längreverkande insulin är mer effektivt för att uppnå remission.
Kostförändringar är viktiga. En kost med lågt kolhydratinnehåll förbättrar chanserna till remission hos katter när den kombineras med långverkande insulin. Sådana dieter kanske dock inte är lämpliga vid användning av SGLT2-hämmare.
Hos nyligen diagnostiserade katter utan andra medicinska tillstånd kan noggrann kontroll av blodsockernivåerna leda till remission i upp till 80 procent av fallen. Därefter är fortsatt viktkontroll nyckeln till att bibehålla remissionen utan ytterligare behandling.
Hundar uppnår sällan remission eftersom förstörelsen av de insulinproducerande cellerna vid typ 1-diabetes är irreversibel.
Ett bra liv trots diabetes:
Diabetes hos hundar och katter är hanterbart med rätt veterinärvård, engagemang från ägaren och justeringar av kost och kroppsvikt.
Framsteg inom blodsockermätning i hemmet, inklusive kontinuerliga mätare, gör att veterinärer och djurägare kan följa och hantera blodsockret mer effektivt.
För de flesta hundar med diabetes är det ett livslångt tillstånd. För katter ger möjligheten till remission, utöver att ge ägarna hopp, ökad anledning till att vara uppmärksam på tidiga symtom och söka veterinärvård i tid.
Genom noggrann viktkontroll, rätt kost, regelbunden blodsockermätning och justeringar av insulindosen kan husdjur med diabetes leva ett hälsosamt och fullvärdigt liv.
Källa: The Conversation