
En ny studie publicerad i Current Biology (8 april 2025) utmanar den långvariga uppfattningen att dinosaurier var på väg mot utrotning innan asteroiden som träffade jorden för 66 miljoner år sedan. Forskare vid University College London har analyserat nästan 18 miljoner års fossilbevis och föreslår att dinosaurier inte var i nedgång, utan att bristen på fossila fynd från denna period kan bero på dåliga fossiliseringsförhållanden och otillgängliga geologiska lager.
Bakgrund: Dinosauriernas påstådda nedgång
Tidigare forskning har antytt att dinosauriernas mångfald och antal minskade under de sista miljonerna år av kritaperioden, vilket skulle ha gjort dem sårbara för utrotning. Denna hypotes har dock varit kontroversiell, och många forskare har argumenterat för att dinosaurierna var livskraftiga fram till asteroidnedslaget.
Metod och fynd
Forskarna analyserade cirka 8 000 fossila fynd från Nordamerika, som dateras till Campanian-åldern (83,6–72,1 miljoner år sedan) och Maastrichtian-åldern (72,1–66 miljoner år sedan). De fokuserade på fyra dinosauriefamiljer: Ankylosauridae, Ceratopsidae, Hadrosauridae och Tyrannosauridae.
Huvudresultat:
- Ingen indikation på nedgång:
- Modeller visade att alla fyra dinosauriefamiljerna var utbredda och vanliga fram till asteroidnedslaget.
- Det fanns inga miljömässiga faktorer som tydde på att dinosaurierna var på väg mot utrotning.
- Fossiliseringsförhållanden:
- Dåliga fossiliseringsförhållanden under Maastrichtian-åldern kan förklara bristen på fossila fynd.
- Geologiska förändringar, som tillbakadragandet av den västra inre havsvägen och uppkomsten av Klippiga bergen, kan ha stört fossilbildningen.
- Geologisk tillgänglighet:
- Många fossilrika lager från Maastrichtian-åldern är täckta av vegetation eller otillgängliga, vilket gör det svårt att hitta fossila bevis.
Globala implikationer
Eftersom hälften av de kända fossilen från denna period kommer från Nordamerika, kan resultaten ha globala konsekvenser. Studien antyder att dinosaurier inte var ”dömda” till utrotning och att de kunde ha fortsatt att samexistera med däggdjur och andra arter om inte asteroiden hade träffat jorden.
Slutsats
Studien av Chris Dean och Alfio Alessandro Chiarenza vid University College London föreslår att dinosauriernas utrotning inte var oundviklig. Om det inte hade varit för asteroidnedslaget kunde dinosaurier fortfarande ha funnits idag, tillsammans med däggdjur, reptiler och deras nuvarande ättlingar – fåglar.
Källa
- Pallardy, R. (2025). Dinosaurs might still roam Earth if it weren’t for the asteroid, study suggests. Live Science.
- Dean, C., & Chiarenza, A. A. (2025). Current Biology.