Forskare har gjort en häpnadsväckande upptäckt i hjärtat av Indien – fossila lämningar av en gigantisk orm som kan ha varit längre än en skolbuss och vägt upp till ett ton. Ormen, som döpts till Vasuki indicus, beräknas ha mätt mellan 36 och 50 fot (11-15 meter) i längd, vilket gör den jämförbar med den största kända ormen som levde i nuvarande Colombia för cirka 60 miljoner år sedan.
Fossilerna av Vasuki hittades nära en kolgruva i västra Indiens ständigt gröna skogar och är daterade till 47 miljoner år sedan. Enligt Debajit Datta, en av forskarna bakom upptäckten, kan denna antika orm ha vägt upp till 2200 pund (1000 kg). Datta jämför Vasuki med den mytologiska ormkungen Vasuki, som ringlar sig runt halsen på den hinduiska guden Shiva.
Forskarna tror att Vasuki var en långsam jägare som lurade på sitt byte och kvävde det genom att ringla sig runt det, snarare än en snabb jägare. Även om man inte vet exakt vad Vasuki åt, tyder andra fossil från området på att den levde i träskmarker tillsammans med bland annat malartade fiskar, sköldpaddor, krokodiler och primitiva valar, som kan ha varit dess potentiella byten.
Upptäckten av Vasuki, tillsammans med fyndet av en annan utdöd jätteorm kallad Titanoboa i Colombia, visar att dessa enorma kallblodiga djur frodades under perioder med exceptionellt varmt globalt klimat. Forskare tror att högre temperaturer kan ha möjliggjort för ormarna att växa sig så stora.
Fyndet av Vasuki indicus kastar nytt ljus över de fascinerande varelserna som en gång vandrade på jorden och visar hur mycket vi fortfarande har att lära oss om vår planets förhistoriska djurliv.