Solsystemets yttre når nya höjder
11 november 2024 kl. 20:00
De fem största månarna kring Uranus kan ha förutsättningar för liv, enligt en ny analys av data från Nasas rymdfarkost Voyager 2. Forskningen, publicerad i Nature Astronomy, utmanar tidigare antaganden om att månarna är sterila och inaktiva.
Omvärderar Uranus och dess månar
Voyager 2 skickade spektakulära bilder av Uranus och dess fem största månar tillbaka till jorden 1986. Då pekade data på att månarna saknade tecken på aktivitet, till skillnad från andra månar i solsystemet. Men ny forskning visar att Voyagers passage sammanföll med en kraftig solstorm som kan ha blåst bort gaser och material som annars kunnat indikera geologisk aktivitet eller oceaner.
Forskaren Dr. William Dunn från University College London menar att resultaten tyder på att Uranus månar kan vara betydligt mer dynamiska än vad man tidigare trott:
– ”Det kan finnas oceaner under ytan på dessa månar, och de kan till och med hysa liv.”
En ny bild av Uranus
Magnetfältet kring Uranus, som tidigare ansågs förvrängt och svagt, kan istället vara fyllt med gaser från månarna. En av dessa månar, Miranda, kan ha underjordiska oceaner liknande de som hittats på Saturnus måne Enceladus, där geologisk aktivitet tros spruta material ut i rymden.
Linda Spilker, en veteran från Voyager-programmet, är entusiastisk över de nya resultaten:
– ”Att tänka att dessa månar kan hysa liv är fascinerande. Det är fantastiskt att gamla data från 1986 kan ge nya upptäckter.”
Framtida uppdrag till Uranus
Nasa planerar ett nytt uppdrag till Uranus, ”Uranus Orbiter and Probe”, som förväntas lanseras om tio år och anlända till planeten kring 2045. Forskare hoppas att de nya instrumenten ska kunna bekräfta om dessa månar verkligen har oceaner och kanske till och med tecken på liv.
Dr. Jamie Jasinski, en av forskarna bakom den nya analysen, säger att de kommande instrumenten är direkt influerade av lärdomar från Voyager 2:
– ”Vi måste tänka om kring hur vi designar våra instrument för att kunna samla in den bästa möjliga datan för att göra nya upptäckter.”
En ny era för utforskning
Resultaten visar hur gamla data kan gömma oväntade insikter och inspirera till framtida forskning. Månarna kring Uranus, en gång ansedda som döda världar, kan nu vara nyckeln till att förstå livets möjligheter i solsystemets yttersta delar.
Källa: BBC News
Taggar: Uranus, Voyager 2, liv i rymden, Nasa, solsystemet, vetenskap