Santiago de Compostela, Spanien – 17 november 2024, kl. 10.00
En fysiker vid Instituto Galego de Física de Altas Enerxías (IGFAE) i Santiago de Compostela har, tillsammans med sin katt Eme, tagit fram en formel som beskriver katters rörelse. Studien, som publicerats i American Journal of Physics, är ett humoristiskt och pedagogiskt försök att göra fysik mer tillgänglig.
Forskaren, Anxo Biasi, inspirerades av sitt dagliga liv med katten Eme för att konstruera en modell som beskriver hur en katt rör sig i närvaro av en människa. Han beskriver katten som en punktpartikel som påverkas av en kraft från människan, och denna relation har lett fram till en matematisk ekvation.
Fysik och kattbeteende möts
Anxo Biasi, som nyligen återvänt till IGFAE efter sin tid vid École Normale Supérieure i Paris, förklarar att artikeln kombinerar fysikens grunder med kattens karaktäristiska beteenden. Målet är att engagera både studenter och allmänheten genom att använda en lättsam och välbekant situation för att illustrera klassisk mekanik.
Formeln beskriver flera dynamiska mönster som katter uppvisar, såsom deras tendens att inte komma när de kallas, deras förmåga att bli distraherade och deras vana att stanna längre hos sin favoritperson.
Zoomies och spinnande analyseras
Artikeln går även in på fenomen som ”zoomies” (kattens plötsliga och intensiva rusningar) och det lugnande spinnandet. Dessa perioder av hyperaktivitet modelleras med en slumpmässig komponent i ekvationen, medan spinnandet förklaras som en stabiliserande mekanism som förstärker bandet mellan katt och människa.
Biasi poängterar att det roliga och till synes triviala upplägget kan vara till stor nytta i utbildningssyfte. Artikeln är tänkt att användas i grundkurser i klassisk mekanik för att visa hur enkelt formulerade lagar kan förklara komplexa beteenden.
– ”Vi behöver inte alltid lösa universums djupaste mysterier. Ibland kan vi bara använda fysikens kraft för att förstå vardagslivet – och ha lite roligt på vägen,” säger Anxo Biasi.
Källa: Galician Institute of High Energy Physics, American Journal of Physics