För första gången har forskare lyckats vända typ 1-diabetes hos en patient genom att använda stamceller. En kvinna i Kina blev efter en behandling fri från sitt beroende av insulininjektioner – ett potentiellt genombrott som kan förändra vården för miljoner med sjukdomen.
I juni 2023 injicerade läkarna cirka 1,5 miljoner insulinproducerande celler i kvinnans bukmuskler. Dessa celler hade omprogrammerats från hennes egna stamceller. Redan två och en halv månad efter behandlingen kunde hennes kropp producera tillräckligt med insulin för att upprätthålla en stabil blodsockernivå under 98 procent av tiden, helt utan insulin från sprutor.
Om kvinnans kropp fortsätter att producera insulin på egen hand under de kommande åren kan hon bli den första patienten som officiellt förklaras botad från typ 1-diabetes i medicinsk litteratur.
En ny metod för att skapa insulinproducerande celler
Typ 1-diabetes orsakas av att kroppens immunsystem attackerar de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. Hittills har transplantation av donerade bukspottkörtlar eller ö-celler varit ett möjligt men sällsynt behandlingsalternativ. Bristen på donatorer och riskerna med transplantationer har dock gjort metoden otillgänglig för många.
Kinesiska forskare har istället utvecklat en ny metod där de använder små molekyler för att omprogrammera celler till en stamcellsliknande form och därefter till insulinproducerande celler. Denna teknik ger forskarna större kontroll över processen och har tidigare testats framgångsrikt på möss och apor innan den gick vidare till kliniska studier på människor.
Kliniska resultat väcker hopp
Den kinesiska studien inkluderar för närvarande tre patienter. Den 26-åriga kvinnan, som är den första att rapportera framgångsrika resultat, diagnostiserades med typ 1-diabetes som tonåring. Tidigare hade hon fått en bukspottkörteltransplantation, men komplikationer gjorde att organet måste avlägsnas. Stamcellstransplantationen har dock visat sig fungera betydligt bättre, tillsammans med immunhämmande läkemedel.
Studien är fortfarande i sin inledande fas, men resultaten stärker förhoppningarna om att stamcellsbehandling kan bli en personanpassad och effektiv metod för att behandla typ 1-diabetes. Liknande framsteg har även rapporterats i andra länder, bland annat i USA.
Forskarteamet bakom studien framhåller att dessa resultat markerar ett steg framåt mot att uppnå potentialen för personliga cellterapier som kan förändra hur vi behandlar kroniska sjukdomar.
Källa: ScienceAlert