
Ett team av forskare från Brown University har identifierat en lovande ny metod som en dag kan hjälpa till att återställa synen hos personer som drabbats av makuladegeneration och andra näthinnesjukdomar.
En ny studie från Brown University visar att guldnanopartiklar – mikroskopiska bitar av guld som är tusentals gånger tunnare än ett mänskligt hår – kan användas för att återställa synen hos möss med näthinnesjukdomar. Resultaten tyder på att en ny typ av synprotes-system, där nanopartiklar används i kombination med en liten laseranordning som bärs i en glasögon eller goggles, kan hjälpa människor med näthinnesjukdomar att se igen.
”Vi visade att nanopartiklarna kan stanna kvar i näthinnan i månader utan någon större toxicitet. Och vi visade att de kan stimulera synsystemet på ett lyckat sätt”, säger Jiarui Nie, en postdoktorand vid National Institutes of Health som ledde forskningen medan hon avslutade sin doktorsexamen vid Brown.
Hur fungerar det?
Näthinnesjukdomar som makuladegeneration och retinitis pigmentosa påverkar miljoner människor i USA och runt om i världen. Dessa tillstånd skadar ljuskänsliga celler i näthinnan som kallas fotoreceptorer – ”stavar” och ”kottar” som omvandlar ljus till små elektriska impulser. Dessa impulser stimulerar andra typer av celler längre upp i synkedjan som kallas bipolära och ganglieceller, som bearbetar fotoreceptorsignalerna och skickar dem vidare till hjärnan.
Denna nya metod använder nanopartiklar som injiceras direkt i näthinnan för att kringgå skadade fotoreceptorer. När infrarött ljus fokuseras på nanopartiklarna genererar de en liten mängd värme som aktiverar bipolära och ganglieceller på samma sätt som fotoreceptorimpulser gör.
Framtida tillämpningar
För mänsklig användning föreställer sig forskarna ett system som kombinerar nanopartiklar med ett lasersystem monterat i en glasögon eller goggles. Kameror i gogglesen skulle samla in bilddata från omvärlden och använda det för att styra mönstret av en infraröd laser. Laserimpulserna skulle sedan stimulera nanopartiklarna i människors näthinna, vilket möjliggör för dem att se.
FAKTA
- Nanopartiklar: Mycket små partiklar som är storleksordningen nanometer (1 nanometer = 0,000001 millimeter).
- Makuladegeneration: En sjukdom som påverkar den gula fläcken (makula) i näthinnan och kan orsaka synförlust.
- Retinitis pigmentosa: En grupp ärftliga sjukdomar som påverkar näthinnan och kan orsaka synförlust.
- Fotoreceptorer: Ljus-känsliga celler i näthinnan som omvandlar ljus till elektriska impulser.
Referenser
- Källa: Brown University
- Studie publicerad i tidskriften ACS Nano och stödd av National Institutes of Health. https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsnano.4c14061