Datum: 21 december 2024
Justitiedepartementets lista över lösningar för att rätta till Googles olagliga konkurrensbegränsande beteende och återställa konkurrensen på sökmotormarknaden började med att tvinga företaget att sälja Chrome. På fredagskvällen svarade Google med en egen lista över förslag (se nedan).
I stället för att bryta upp Chrome, Android eller Google Play, som Justitiedepartementet föreslår, riktar sig Googles förslag mot de betalningar som företaget gör till bolag som Apple och Mozilla för exklusiv, prioriterad placering av sina tjänster, dess licensavtal med företag som tillverkar Android-telefoner, och kontrakt med trådlösa operatörer. De tar inte upp ett förslag från Justitiedepartementet om att möjligen tvinga Google att dela sin värdefulla sökdata med andra företag för att hjälpa deras produkter att hinna ikapp.
Google’s advokater hänvisar till avtal med Apple och Mozilla för deras webbläsare, företagen som tillverkar Android-telefoner och trådlösa operatörer. Google’s regulatoriska VP Lee-Anne Mulholland skriver på företagets blogg: ”Detta var ett beslut om våra sökdistributionskontrakt, så våra föreslagna åtgärder riktar sig mot det.”
Under tre år skulle Googles förslag blockera företaget från att teckna avtal som kopplar licenser för Chrome, Sök, och dess Android-appbutik, Google Play, med placering eller förinstallerade av dess andra appar, inklusive Chrome, Google Assistant eller Gemini AI-assistenten.
Det skulle också fortfarande tillåta Google att betala för standardplacering av sök i webbläsare, men tillåta flera avtal över olika plattformar eller webbläsningslägen och kräva möjligheten att återkomma avtalen minst en gång per år.
Medan företaget fortfarande planerar att överklaga domaren Amit Mehtas beslut som säger att ”Google är en monopolist och har agerat som en sådan för att behålla sin monopol”, säger det att det kommer att lägga fram ett reviderat förslag den 7 mars, innan en två veckor lång rättegång om frågan i april.
Källa: The Verge
Taggar: Google, Monopol, Sökmotorer, Chrome, Android, Google Play, Justitiedepartementet, Konkurrens, Tekniknyheter, Juridik.