
Forskare har nyligen räknat ut en konkret gräns för hur mycket kött man kan äta varje vecka utan att överskrida planetens ekologiska gränser. Denna gräns är:
- 255 gram kött (fågel eller fläsk) per vecka
Detta motsvarar ungefär två kycklingfiléer och är betydligt mindre än vad som i genomsnitt konsumeras i USA och Europa idag – sex till tio gånger mindre1345.
Rött kött och hållbarhet
Studien visar tydligt att även små mängder rött kött, särskilt nötkött och lamm, inte är förenliga med en hållbar diet. Orsaken är de stora mängder växthusgaser (särskilt metan och lustgas) och den markanvändning som krävs för att föda upp dessa djur1345.
”Våra beräkningar visar att även måttliga mängder rött kött i kosten är oförenliga med vad planeten kan återskapa av resurser baserat på de miljöfaktorer vi undersökte,” säger Caroline Gebara, huvudförfattare till studien34.
Andra animaliska produkter
Det är möjligt att inkludera ost, ägg och fisk i en hållbar kost, men mängderna bör hållas måttliga och resten av kosten behöver vara hälsosam och klimatvänlig14.
Vad innebär detta i praktiken?
- 255 gram/vecka gäller endast för fågel och fläsk.
- Rött kött bör undvikas helt för att hålla sig inom planetens gränser.
- Vegetariska, pescetariska eller veganska dieter ligger betydligt närmare eller inom de hållbara gränserna4.
Sammanfattning i tabellform
Köttsort | Hållbar veckomängd | Kommentar |
---|---|---|
Fågel/fläsk | 255 gram | Ca två kycklingfiléer |
Nötkött/lamm | 0 gram | Ej hållbart, även i små mängder |
Fisk, ägg, ost | Måttliga mängder | Möjligt inom hälsosam, hållbar kost |
Slutsats
För att äta kött på ett sätt som är hållbart för planeten bör du begränsa dig till max 255 gram fågel eller fläsk per vecka och undvika rött kött helt. Att äta mindre kött och mer växtbaserad mat är avgörande för både miljön och hälsan1345.
Citations:
- https://www.sciencealert.com/scientists-calculated-how-much-meat-you-can-sustainably-eat-in-a-week
- https://www.yahoo.com/news/scientists-calculated-much-meat-sustainably-020338294.html
- https://www.eurekalert.org/news-releases/1081303
- https://www.independent.co.uk/news/science/meat-diet-destroy-planet-earth-b2740533.html
- https://scitechdaily.com/just-9-ounces-a-week-this-is-exactly-how-much-meat-you-can-eat-without-destroying-the-planet/
- https://www.womenshealthmag.com/uk/food/a64617460/sustainable-meat-eating-study/
- https://www.sciencedaily.com/releases/2025/04/250422131340.htm
- https://www.annualreviews.org/doi/10.1146/annurev-resource-111820-032340
- https://www.sustainableconsumption.se/en/2-will-we-be-able-to-eat-meat-in-the-future/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666324004707
- https://www.ndtv.com/webstories/feature/how-much-meat-you-can-sustainably-eat-per-week-38913
- https://www.dtu.dk/english/news/all-news/a-sustainable-diet-leaves-room-for-two-chicken-breasts-a-week?id=9f92aab8-678d-4e81-a651-110b464fed82
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10252260/
- https://knowablemagazine.org/content/article/food-environment/2022/how-much-meat-can-we-eat-sustainably
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666049024000094
Answer from Perplexity: pplx.ai/share