Måndag 16 december 2024
Astronomer från Indien har med hjälp av James Webb-teleskopet (JWST) identifierat en ovanligt stor och välutvecklad spiralgalax i universums tidiga skede. Galaxen, som fått beteckningen A2744-GDSp-z4, har ett rött skifte på 4.03, vilket innebär att den observeras från en tid när universum bara var cirka 1,5 miljarder år gammalt. Upptäckten presenterades i en artikel som publicerades den 6 december på preprint-servern arXiv.
En grand-design spiralgalax
Den nyupptäckta galaxen har klassificerats som en grand-design spiralgalax, en typ som kännetecknas av två tydliga spiralarmar som sträcker sig från dess centrala kärna. Galaxens skiva mäter ungefär 32 000 ljusår i diameter och den har en stjärnmassa på omkring 14 miljarder solmassor. Dess stjärnbildningstakt har beräknats till 57,6 solmassor per år, och dess ålder uppskattas vara cirka 228 miljoner år vid observationstillfället.
Forskarna uppskattar att stjärnbildningen i galaxen började ungefär 839 miljoner år efter Big Bang. På bara några hundra miljoner år lyckades galaxen samla en massa på 10 miljarder solmassor, något som utmanar befintliga modeller för hur galaxer bildas.
Utmanar rådande teorier
A2744-GDSp-z4 upptäcktes i Abell 2744-klusterfältet, och dess unika egenskaper ställer nya frågor kring galaxbildning i universums tidiga historia. Enligt forskarna går fyndet emot de hierarkiska modellerna för galaxbildning som antyder en mer långsam uppbyggnad av stora skivgalaxer.
– Hur kunde A2744-GDSp-z4 utveckla en så stor skiva på så kort tid? Och hur bildades de välformade spiralarmarna? Dessa frågor kräver ytterligare studier med hjälp av framtida observationer, skriver forskarna.
Med ytterligare observationer, till exempel genom JWST:s NIRSpec-instrument, hoppas forskarna kunna analysera galaxens dynamiska tillstånd och få nya insikter om spiralgalaxers bildande i universums tidigaste skeden.
Källa: Phys.org
#vetenskap #astronomi #galaxer #JWST #universum #forskning