Montreal, Kanada
Publicerat: 21 november 2024, 15:00
Ett banbrytande projekt i Montreal, kallat Antenna, använder artificiell intelligens (AI) för att övervaka den pågående massutrotningen av insekter. Genom att samla in detaljerad data hoppas forskare kunna vända den negativa trenden och utveckla effektiva strategier för att skydda planetens biodiversitet.
Snabb utrotning utan motstycke
– ”Den massutrotning som påverkar insekter sker tusen gånger snabbare än tidigare utrotningar,” säger Maxim Larrivee, chef för Montreal Insectarium.
Insekternas nedgång drivs av faktorer som klimatförändringar, förlust av livsmiljöer och användning av bekämpningsmedel. Men takten är så snabb att forskare har svårt att samla tillräcklig data för att vidta åtgärder i tid.
Antenna-projektet syftar till att lösa detta genom att använda högupplösta kameror, lågbudgetsensorer och AI-modeller för att snabbt bearbeta enorma mängder data. Dessa innovationer kan enligt Larrivee samla in lika mycket biodiversitetsinformation på två till fem år som forskare tidigare samlat in på 150 år.
Tekniken bakom projektet
- Sensorer och kamerafällor: Solcellsdrivna kameror installerade från Kanadas arktiska områden till Panamas regnskogar tar bilder var tionde sekund av insekter som attraheras av UV-ljus.
- AI-modeller: AI används för att analysera data och identifiera arter, inklusive sådana som aldrig tidigare dokumenterats.
Vid tester i Panamas regnskogar identifierade forskarna 300 nya arter på bara en vecka, vilket David Rolnick, biodiversitetsexpert vid Quebec AI Institute, beskriver som ”toppen av isberget”.
Fokus på offentlig utbildning och praktisk tillämpning
Montreal Insectarium har också en stark pedagogisk roll. Besökare kan använda en app för att identifiera fjärilar i realtid och lära sig mer om insekternas roll i ekosystemen.
Forskare testar särskilt AI på nattfjärilar, en grupp som består av över 160 000 arter och är lätta att identifiera visuellt. Detta är ett första steg mot att använda tekniken för att kartlägga nya arter i djuphaven och identifiera skadedjur inom jordbruket.
En global vision för biodiversitet
Projektet använder en öppen källkodsmodell för att göra plattformen tillgänglig för alla och främja globalt samarbete. Förhoppningen är att detta kan bli en avgörande resurs för regeringar och miljöorganisationer i deras arbete med att bevara biodiversiteten.
– ”Om vi inte känner till naturen kan vi inte heller be medborgare att förändra sitt beteende,” säger Julie Jodoin, chef för Espace Pour La Vie, en organisation som omfattar fem av Montreals museer, inklusive Insectarium.
Franska turisten Camille Clement sammanfattar en vanlig ståndpunkt: – ”Jag stödjer användningen av AI för att skydda ekologin, förutsatt att det görs noggrant.”
Källa: AFP
Taggar: Biodiversitet, Insektsutrotning, AI, Naturvård, Montreal Insectarium