Introduktion
Vetenskapens grundprincip är att påståenden måste stödjas av bevis. Detta reflekteras i Royal Societys motto ”nullius in verba”, som betyder ”ta ingen på sitt ord”. Men vad som utgör tillräckliga bevis varierar beroende på påståendets natur. Som Carl Sagan uttryckte det: ”Extraordinära påståenden kräver extraordinära bevis.”
Aktuella exempel
Nyligen har flera vetenskapliga påståenden väckt stor uppmärksamhet, men också kritik:
- Tecken på liv på en exoplanet: Astronomer rapporterade att de upptäckt en gas som potentiellt produceras av utomjordiskt liv. En ny analys av data tyder dock på att detta fynd kan vara felaktigt.
- ”De-extinction” av den utdöda vargen: Bioteknikföretaget Colossal hävdade att de återupplivat den utdöda direvargen, men detta påstående har mött stark kritik från International Union for Conservation of Nature.
Vetenskapens roll
Vetenskapens uppgift är att gräva djupare för att avslöja sanningen. Ett exempel är ett förslag som utmanar den etablerade fysikens konsensus om ljusets våg-partikel-dualitet. Förslaget hävdar att ljus endast är en kvantpartikel, vilket skulle omkullkasta ett sekel av fysik. Även om bevisen för detta är otillräckliga, fortsätter forskare att undersöka möjligheten.
Slutsats
Vetenskapliga påståenden måste granskas noggrant och stödjas av robusta bevis, särskilt när de utmanar etablerad kunskap. Vetenskapens styrka ligger i dess förmåga att ifrågasätta, undersöka och närma sig sanningen genom evidensbaserad forskning.
Källa
New Scientist (2025). Let’s remember that extraordinary claims need extraordinary evidence. Länk till artikel.