Kronisk ensamhet kan avsevärt öka risken för stroke bland äldre vuxna, enligt en ny studie ledd av Harvard T.H. Chan School of Public Health, skriver Medical Xpress.
”Ensamhet betraktas alltmer som ett stort folkhälsoproblem. Våra resultat understryker varför det är så,” säger huvudförfattaren Yenee Soh, forskningsassistent vid avdelningen för sociala och beteendevetenskaper. ”Särskilt när det upplevs kroniskt, tyder vår studie på att ensamhet kan spela en viktig roll i förekomsten av stroke, som redan är en av de främsta orsakerna till långvarig funktionsnedsättning och dödlighet världen över.”
Studien kommer att publiceras den 24 juni i eClinicalMedicine.
Ensamhet och stroke
Tidigare forskning har kopplat ensamhet till en högre risk att utveckla hjärt-kärlsjukdomar, men få har undersökt dess inverkan på strokerisk specifikt. Denna studie är en av de första som undersöker sambandet mellan förändringar i ensamhet och strokerisk över tid.
Med hjälp av data från 2006-2018 från Health and Retirement Study (HRS) bedömde forskarna sambandet mellan förändringar i ensamhet och strokeincidens över tid. Under 2006-2008 svarade 12,161 deltagare—alla vuxna över 50 år som aldrig haft en stroke—på frågor på Revised UCLA Loneliness Scale, varifrån forskarna skapade sammanfattande ensamhetspoäng.
Gruppering av deltagare
Fyra år senare (2010-2012) svarade 8,936 deltagare som fortfarande var med i studien på samma frågor igen. Forskarna delade sedan in deltagarna i fyra grupper baserat på deras ensamhetspoäng vid de två tidpunkterna: ”konsekvent låg” (de som hade låg poäng vid både start och uppföljning), ”remitterande” (de som hade hög poäng vid start och låg vid uppföljning), ”nyligen påkommen” (de som hade låg poäng vid start och hög vid uppföljning), och ”konsekvent hög” (de som hade hög poäng vid både start och uppföljning).
Strokeincidens och ensamhet
Bland deltagarna vars ensamhet mättes endast vid start, inträffade 1,237 stroke under uppföljningsperioden (2006-2018). Bland de deltagare som tillhandahöll två bedömningar av ensamhet över tid, inträffade 601 stroke under uppföljningsperioden (2010-2018). Forskarna analyserade varje grupps risk för stroke under uppföljningsperioden i samband med deras ensamhetserfarenheter, med kontroll för andra hälso- och beteendemässiga riskfaktorer. Dessa inkluderade social isolering och depressiva symptom, som är nära relaterade men skilda från ensamhet.
Resultat
Resultaten visade en koppling mellan ensamhet och högre risk för stroke och att kronisk ensamhet ökade risken mest. När ensamhet bedömdes endast vid start, hade deltagarna som ansågs ensamma 25% högre risk för stroke än de som inte ansågs ensamma. Bland deltagarna som rapporterade ensamhet vid två tidpunkter, hade de i gruppen ”konsekvent hög” 56% högre risk för stroke än de i gruppen ”konsekvent låg”, även efter att ha tagit hänsyn till ett brett spektrum av andra kända riskfaktorer.
Medan baslinjeanalyserna antyder att ensamhet vid en tidpunkt var associerad med högre risk, visade de som upplevde remitterande eller nyligen påkommen ensamhet inget tydligt mönster av ökad risk för stroke—vilket tyder på att ensamhetens inverkan på strokerisk sker över längre tid.
”Upprepade bedömningar av ensamhet kan hjälpa till att identifiera dem som är kroniskt ensamma och därför har högre risk för stroke. Om vi misslyckas med att ta itu med deras ensamhetskänslor, på mikro- och makronivå, kan det få djupgående hälsokonsekvenser,” säger Soh. ”Viktigt är att dessa interventioner specifikt måste rikta in sig på ensamhet, som är en subjektiv uppfattning och inte ska förväxlas med social isolering.”
Författarna noterade att ytterligare forskning som undersöker både nyanserade förändringar i ensamhet över kort tid, samt ensamhetsmönster över längre tid, kan bidra till att belysa sambandet mellan ensamhet och stroke ytterligare. De noterade också att mer forskning behövs för att förstå de potentiella underliggande mekanismerna, och att studiens resultat var begränsade till medelålders och äldre vuxna och kanske inte kan generaliseras till yngre individer.
Mer information:
Chronic Loneliness and the Risk of Incident Stroke in Middle and Late Adulthood: A Longitudinal Cohort Study of U.S. Older Adults, eClinicalMedicine (2024).
https://dx.doi.org/10.1016/j.eclinm.2024.102639