Plats: University of Canterbury, Christchurch, Nya Zeeland

Sammanfattning: Mörk energi kanske inte existerar! Forskare i Nya Zeeland tror att universums accelererande expansion kan förklaras av en ”tidslandskapsmodell” där gravitation påverkar hur vi mäter tid.
Forskare i Nya Zeeland ifrågasätter existensen av mörk energi, den mystiska kraft som antas driva på universums accelererande expansion. Istället för att anta en jämn expansion, föreslår de att universum expanderar ojämnt och ”knöligt”. Denna nya idé, kallad ”tidslandskapsmodellen”, menar att skillnader i hur vi mäter tid och avstånd, påverkade av gravitation, kan förklara varför expansionen ser ut att accelerera. Enligt modellen går tiden långsammare i galaxer än i de tomma rymderna, vilket leder till att expansionen i dessa tomrum verkar snabbare.
Forskningen, baserad på en mer detaljerad analys av ljuset från exploderande stjärnor (supernovor), visar att denna ”tidslandskapsmodell” stämmer bättre överens med observationerna än den traditionella modellen som kräver mörk energi. Forskarna menar att mörk energi kan vara en felaktig tolkning av dessa ojämna expansioner. De tror att deras fynd kan lösa viktiga frågor om universums expansion och eventuellt även förklara ”Hubble-spänningen”, en diskrepans i mätningar av universums expansionshastighet. Fler observationer från rymdteleskop förväntas ge ytterligare bevis för att bekräfta eller motbevisa denna nya modell för universums expansion.
Källa: Royal Astronomical Society
Taggar: Mörk energi, Universum, Kosmisk expansion, Astrofysik, Supernovor, Vetenskaplig forskning