Jag har alltid funnit att djurs hjärnmassa och kroppsmassa är korrelerade till synes intuiviskt rimlig: större djur tenderar trots allt att ha större hjärnor än sina mindre kusiner.
Men det har uppstått problem att hitta en definitiv modell för hur dessa två storlekar förhåller sig till varandra. Det har dock visat sig att en ny studiepublicerad i Naturekologi och evolution antyder att problemet uppstår från ett grundläggande fel i ett länge hållit antagande om det matematiska förhållandet mellan de två massorna.
Studien presenterar en alternativ modell som både passar data bättre och lovar förklaringar till flera andra långvariga frågor om cerebral evolution. Enligt studien är det log-kurvilinjärt förhållandet mellan hjärna och kroppsmassa – när det ritas på en logaritmisk skala, måste själva grafen kurva för att rymma den.
Genom att använda en stor datauppsättning bestående av 1 504 däggdjurshjärna-/kroppsmassavärden fungerar den nya modellen bättre än de tidigare modellerna, och förklarar flera andra frågor om cerebral evolution. Den visa också att primater, gnagare och köttätare har utvecklat stora hjärnor exceptionellt snabbt, men bara tre grupper av djur har visat samband mellan ökande hjärna och kroppsmassa över tid.
Studien har också undersökt en datauppsättning av kropps-/hjärnmassapar för fåglar och funnit att det kurvlinjära förhållandet passar även dessa data bra. Men det kanske mest spännande mystriet som återstår att lösa är varför hjärnan och kroppsmassan är korrelerade på det här sättet.
Naturekologi och evolution publikerar denna forskning.
Vidare läsning:
Source link
https://www.sciencealert.com/the-mystery-of-how-big-animal-brains-should-grow-may-finally-be-solved