
Ny forskning avslöjar Proxima Centauris extrema utbrott som kan påverka planeters beboelighet. Forskare från University of Colorado har använt ALMA-teleskopet (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) för att observera stjärnutbrott från Proxima Centauri, vår närmaste stjärngranne12.
Forskningsresultat
Under 50 timmars observation upptäckte forskarna 463 utbrott med energinivåer från 10^24 till 10^27 erg, där varje utbrott varade mellan 3 och 16 sekunder1. Dessa utbrott är mycket kraftfulla jämfört med solens, särskilt med tanke på att Proxima Centauri endast har cirka 0,12 solmassor1.
Studien, ledd av Kiana Burton, är den första som mäter utbrottsfrekvensfördelning (FFD) i millimetervåglängder för en M-dvärg1. Forskarna upptäckte att:
- Millimeterutbrott är mycket vanligare än optiska utbrott
- De kraftigaste utbrotten visar asymmetri där avklingningsfasen är längre än den initiala utbrottsfasen
- Utbrottsfrekvensen följer en potenslag där mindre kraftfulla utbrott sker oftare än kraftiga1
Konsekvenser för beboelighet
Proxima Centauri b, en stenplanet i den beboeliga zonen, påverkas troligen negativt av dessa utbrott1. Eftersom planeten ligger så nära stjärnan är den tidvattenlåst, vilket betyder att den inte roterar1. Utan rotation kan den inte generera ett skyddande magnetfält1.
Meredith MacGregor från Johns Hopkins University förklarar: ”Vår sols aktivitet tar inte bort jordens atmosfär och orsakar istället vackra norrsken eftersom vi har en tjock atmosfär och ett starkt magnetfält som skyddar vår planet. Men Proxima Centauris utbrott är mycket kraftigare, och vi vet att den har stenplaneter i den beboeliga zonen.”12
Utan skydd och med exponering för intensiv strålning och frekventa stjärnutbrott är det osannolikt att Proxima Centauri b kan behålla en atmosfär, än mindre vara beboelig12.
Betydelse för framtida forskning
Denna studie öppnar ett nytt fönster för att förstå utbrottsprocesser och rymdvädermiljöer kring exoplaneter1. ALMA är det enda millimeterinterferometret som är tillräckligt känsligt för dessa mätningar, vilket visar vikten av att observera olika våglängder för att få en komplett bild av stjärnutbrott1.
Citations:
- https://www.universetoday.com/articles/revealing-proxima-centauris-extreme-flares
- https://www.universetoday.com/articles/revealing-proxima-centauris-extreme-flares
Answer from Perplexity: pplx.ai/share