Göteborgs kommun, Västra Götalands län
Publicerat: 21 november 2024, 10:00
Ett enkelt stick i fingret och några droppar blod på ett kort som kan skickas med vanlig post kan snart revolutionera diagnostiken av Alzheimers sjukdom världen över. En europeisk studie, ledd av forskare vid Göteborgs universitet, ligger bakom denna innovativa metod.
Biomarkörerna som mäts med testet har utvecklats under en längre tid och visat starka resultat – först i cerebrospinalvätska, sedan i venösa blodprov och nu i blod från ytliga kärl i fingret.
Så fungerar testet
Det nya testet innebär att en eller två droppar blod från ett stick i fingret samlas på ett specialkort som omedelbart separerar blodceller från plasman. Efter cirka 15 minuter, när kortet har torkat, skickas det med vanlig post till ett laboratorium. Där analyseras det med hjälp av moderna, högkänsliga tekniker.
I en studie vid fem minneskliniker i Europa samlades kapillära blodprov in från 203 personer. Testerna analyserades vid neurokemiska avdelningen på Göteborgs universitet, där etablerade Alzheimers-biomarkörer, såsom pTau217, undersöktes.
Nästan lika effektivt som venösa blodprov
Vid en presentation på CTAD-konferensen (Clinical Trials on Alzheimer’s Disease) i Madrid den 30 oktober 2024, framhöll forskaren Hanna Huber från Göteborgs universitets Sahlgrenska akademi testets potential:
– ”Det enkla kapillära blodtestet fungerar nästan lika bra som venösa blodprov, men till skillnad från traditionella tester kräver det inte transport på torr-is. Detta kan avsevärt öka tillgängligheten för Alzheimers-diagnostik i länder och regioner som saknar infrastruktur för avancerade analyser,” säger Huber.
Kan bli självtest i framtiden
Inom några år kan testet komma att implementeras brett, och en ny europeisk studie undersöker redan möjligheten att testet kan utföras självständigt i hemmet. Individer skulle själva kunna ta ett blodprov och skicka det till ett laboratorium utan att involvera sjukvårdspersonal.
Tidig upptäckt avgörande
Testet kommer i rätt tid då nya behandlingar mot Alzheimers, som läkemedlet lecanemab, börjar godkännas i flera länder. Dessa behandlingar är mest effektiva vid tidig upptäckt av sjukdomen.
Trots de stora framstegen poängterar forskarna att testet inte är avsett för allmän screening av befolkningen. Världshälsoorganisationen (WHO) avråder för närvarande från generell screening för Alzheimers på grund av begränsade behandlingsmöjligheter och etiska överväganden.
Källa: Göteborgs universitet
Taggar: Alzheimers, Diagnostik, Forskning, Göteborg, Hälsa