Lund, Sverige | 18 December 2024 |
Det är kanske inte så förvånande att en ny studie har kopplat konsumtion av tillsatt socker till en ökad risk för hjärtsjukdomar, men en mindre förväntad upptäckt är att de som åt ett tillfälligt sötsak verkar ha en minskad risk för kardiovaskulära problem.
Att äta en bakelse, tårta eller chokladbit någon gång kan vara bättre för ditt hjärta än en ”noll-socker”-diet, enligt forskarlaget från Lunds universitet i Sverige. Dock gäller inte denna relation för andra typer av sockerkonsumtion, som läskedrycker eller söta toppar.
”Den mest slående upptäckten från vår studie är den divergerande relationen mellan olika källor till tillsatt socker och risken för kardiovaskulära sjukdomar,” säger epidemiologen Suzanne Janzi.
Sockerflödesschema
Konsumtion av tillsatt socker delades upp i tre kategorier. (Janzi et al., Frontiers in Public Health, 2024)
”Denna överraskande kontrast betonar vikten av att inte bara betrakta mängden socker som konsumeras, utan också dess källa och sammanhang.”
Forskarna undersökte uppgifter från 69 705 personer i svenska folkhälsoarkiv. Deltagarna, i åldern 45 till 83 år, frågades om sin kost och livsstil år 1997 och 2009, och följdes sedan fram till 2019.
Sockerintaget delades in i tre kategorier: söta toppar (som honung), söta läckergoder (som bakelser och godis) och söta drycker (som läskedrycker).
Typen av konsumerat tillsatt socker korsrefererades sedan mot sju typer av kardiovaskulära sjukdomar, inklusive stroke och hjärtinfarkt, med flera andra riskfaktorer (som rökning) beaktade.
Associationerna varierade mellan sockertyp och hjärtsjukdomstyp; till exempel var söta toppar kopplade till en ökad risk för bukaorta aneurysm (utbuktningar i blodkärl). Generellt sett fanns dock de lägsta riskerna för alla kardiovaskulära sjukdomar hos de som begränsade sig till ett sötsak någon gång.
Det finns mycket att ta hänsyn till när det gäller de olika sätten vi får vårt socker: vilka andra livsmedel och drycker vi har med sockret, till exempel, samt hur regelbundet vi inkluderar tillsatt socker i vår kost.
”Vätskesocker, som finns i söta drycker, ger vanligtvis mindre mättnad än fasta former – de gör att du känner dig mindre mätt – vilket potentiellt kan leda till överkonsumtion,” säger Janzi.
”Sammansattet betyder också – läckergoder njuts ofta i sociala sammanhang eller vid särskilda tillfällen, medan söta drycker kanske konsumeras mer regelbundet.”
Tänk på att dessa fynd antyder relationer, snarare än att bevisa orsak och verkan. De inkluderar inte heller andra hälsokonsekvenser – som till exempel skador på tänder – och måste ses i sammanhang med vad vi redan vet om socker.
Forskarna föreslår att framtida studier skulle kunna titta närmare på associationer mellan socker, hjärtsjukdomar och fetma, till exempel.
Kulturella faktorer måste också beaktas: i Sverige, där studiedeltagarna kom ifrån, finns en väl etablerad tradition att träffas för kaffe och bakelsestunder kända som ”fika”, vilket kan ha en inverkan på resultaten.
Studier om hur ensamhet och stress påverkar vår hälsa indikerar att det finns potentiella hjärtnytta med denna tradition – regelbunden social interaktion och att ta tid för avkoppling.
”Medan vår observationsstudie inte kan fastställa orsakssamband, tyder dessa fynd på att extremt lågt sockerintag kanske inte är nödvändigt eller gynnsamt för kardiovaskulär hälsa,” säger Janzi.
Forskningen har publicerats i Frontiers in Public Health.
Källa:
Taggar:
- Hjärthälsa
- Kost
- Tillsatt socker
- Godis
- Vetenskaplig studie
- Balanserad kost
- Hjärt- och kärlsjukdomar
- Social interaktion
- Hälsa och välbefinnande
- Sockerintag
- Fika-traditionen