
Öland, Sverige
- Ett åttaårigt arkeologiskt projekt har inletts på Öland för att utforska ringborgarna från järnåldern.
- Treby borg är den första platsen som undersöks, känd som den ”bortglömda borgen” med tre sammanlänkade cirklar.
- Projektet syftar till att bättre förstå perioden 300-700 e.Kr., en tid präglad av kriser, konflikter och klimatförändringar.
- Utställningen ”Borgarnas ö” på Kalmar läns museum öppnar den 8 juni och kommer att inkludera fynd från de nya utgrävningarna.
Ölands ringborgar är monument från en tid då ön var en rik och viktig handelsmetropol. Dessa borgar övergavs dock i stor utsträckning på 500-talet, och nu ska forskare undersöka vad dessa borgar kan avslöja om hur dåtidens ölänningar reagerade på klimatförändringar och andra kriser.
Folkvandringstiden: En period av omvälvningar
Folkvandringstiden, som sträckte sig från 400 till 550 e.Kr., var en period av djupgående förändringar i Europa. Det västromerska rikets fall och uppkomsten av medeltida kungadömen ledde till politisk och socioekonomisk omvandling. Folkgrupper som germaner, kelter och slaviska grupper flyttade runt, och krig och epidemier, som justinianska pesten, decimerade befolkningen.
Ett kraftigt vulkanutbrott i nuvarande El Salvador år 535 eller 536 e.Kr. orsakade en global nedkylning, känd som fimbulvintern. Detta ledde till svält och migration, vilket påverkade även Öland.
Forskningsprogram om folkvandringstiden
Det stora forskningsprogrammet ”Kris, konflikt och klimat – samhällsförändring i Skandinavien år 300–700” har beviljats 43 miljoner kronor från Riksbankens Jubileumsfond och ska pågå i åtta år. Programmet leds av arkeologer från Stockholms universitet, Linnéuniversitetet och Kalmar läns museum.
Öland: En rik handelsplats
Arkeologiska fynd visar att Öland hade omfattande kontakter med Romarriket och andra delar av Europa. Öland var en viktig handelsplats, och rikedom kunde ackumuleras hos handelsmän. Flera stora skatter med romerska mynt har hittats på ön, vilket tyder på att ölänningar kan ha tjänstgjort som soldater i den romerska armén.
Övergivna ringborgar
Från denna tidsperiod finns många övergivna husgrunder och ringborgar på Öland. Eketorp är den mest undersökta och återbyggda borgen, men nya studier visar att borgarna hade olika utseenden. Treby borg består till exempel av tre sammanlänkade ringborgar.
”Vi vet väldigt litet om hur borgarna såg ut och enbart en mindre del av dem är utgrävda. Nu ska vi fastställa hur borgarna anlades, hur de användes, när och varför de övergavs och om de återanvänts under senare perioder,” säger Kerstin Lidén, professor i laborativ arkeologi vid Stockholms universitet och ledare för forskningsprogrammet.
16 ringborgar på Öland
Det finns troligtvis rester av 16 ringborgar på Öland, men om alla kan kategoriseras som borgar är oklart. Forskarna ska använda lidar och georadar för att undersöka alla kända borgar och se vilka murar och husgrunder som döljer sig under marken.
Provgrävningar och analyser
Forskarna kommer att göra provgrävningar i alla borgar för att få en uppfattning om vad som döljer sig där. Benrester och andra föremål kommer att analyseras i laboratoriet för att bestämma ålder och härkomst. Skelett och matrester kommer också att analyseras för att förstå människors diet och hälsa. DNA-analyser kommer att användas för att studera släktskap och sjukdomar.
Sandby borg: En våldsam historia
Sandby borg på östra Öland har fått stor uppmärksamhet efter fynd av människoskelett med huggskador, vilket visar på en våldsam strid. Borgen övergavs efter överfallet under första halvan av 500-talet och återanvändes aldrig.
Källa: SVT, Stockholms Universitet
Taggar: Arkeologi, Öland, Ringborgar, Järnåldern, Treby borg, Stockholms universitet, Linnéuniversitetet, Kalmar läns museum, Historiska utgrävningar.