Forskare från Helsingfors universitet och Stanford University har undersökt hur transkraniell magnetstimulering (TMS) kan förbättras som en behandling för depression. TMS är en alternativ behandling för patienter som inte svarar på medicinering och skiljer sig från elektrokonvulsiv terapi (ECT).
Viktiga fynd:
- Elektrofysiologisk markör:
- Forskare studerade en specifik elektrofysiologisk markör som kan användas som biomarkör i framtiden för att mäta effektiviteten av TMS-behandling och därmed hjälpa till att rikta och skräddarsy terapin.
- Individuell optimering:
- En studie publicerad i Clinical Neurophysiology visade att riktningen av stimuleringen i olika delar av prefrontala cortex påverkade kvaliteten på de elektriska svaren.
- Indikationer på att individuell optimering av stimuleringens plats och vinkeln på spolen kan förbättra kvaliteten på denna mätning.
- Tillförlitlighet:
- En annan studie publicerad i Cerebral Cortex visade att den mest betydande faktorn för tillförlitlighet var stimuleringens plats.
- För att utveckla personlig TMS-terapi måste excitabiliteten i prefrontala cortex mätas så exakt som möjligt hos individuella patienter för att kunna övervaka hur TMS-behandlingen förändrar hjärnans excitabilitet.
Framtida tillämpningar och forskning:
- Potentiella fördelar:
- TMS hjälper redan vissa personer med depression, men effekten varierar mellan individer. Mer precis skräddarsydd behandling kan förbättra resultaten.
- Det finns många möjliga faktorer för att skräddarsy TMS-terapi, såsom stimuleringens plats, antalet och frekvensen av pulser, stimuleringens intensitet och antalet behandlingssessioner.
- TMS-terapins biverkningar är minimala, med den vanligaste biverkningen som en tillfällig, mild huvudvärk.
- Betydelse av nya studier:
- Den systematiska kartläggningen av de elektriska svaren i prefrontala cortex och deras tillförlitlighet har inte gjorts tidigare.
- Forskare hoppas att TMS-terapins effektivitet i framtiden kan övervakas genom att mäta hjärnans elektriska svar under behandlingen.
- Resultaten av studierna kommer att användas i framtiden vid utformning av individuella hjärnstimuleringsterapier baserade på elektriska biomarkörer.
Mer forskning behövs innan nya behandlingsmetoder kan implementeras kliniskt.
Mer information:
Juha Gogulski et al, Mapping cortical excitability in the human dorsolateral prefrontal cortex, Clinical Neurophysiology (2024). https://dx.doi.org/10.1016/j.clinph.2024.05.008
Juha Gogulski et al, Reliability of the TMS-evoked potential in dorsolateral prefrontal cortex, Cerebral Cortex (2024). https://dx.doi.org/10.1093/cercor/bhae130