Plats: Washington, USA
Tid och datum: 22 november 2024, kl. 12.02
Astronomer har upptäckt en nybildad planet, bara tre miljoner år gammal, som utmanar vår förståelse av hur snabbt planeter kan bildas. Den unga exoplaneten, kallad IRAS 04125+2902 b eller TIDYE-1b, ligger cirka 520 ljusår från jorden i Vintergatan och har en massa som är mellan 10 och 20 gånger större än jordens.
Planeten och dess värdstjärna
Planeten kretsar runt en ung stjärna som förväntas utvecklas till en orange dvärgstjärna, mindre massiv och svalare än vår sol. Den fullbordar ett varv runt stjärnan på 8,8 dagar och befinner sig på ett avstånd motsvarande en femtedel av avståndet mellan Merkurius och solen.
Planeten tros ha bildats längre bort från stjärnan och sedan migrerat inåt, eftersom den protoplanetära skivan – gas- och dammmolnet som omger unga stjärnor – inte innehåller tillräckligt med material nära stjärnan för att snabbt skapa stora planeter.
Utmanar tidigare teorier
Jorden tros ha tagit 10–20 miljoner år att bildas, men upptäckten av TIDYE-1b visar att planeter kan ta form på bara tre miljoner år.
– Detta bekräftar att planeter kan vara färdigbildade på bara tre miljoner år, vilket vi tidigare inte visste, säger Madyson Barber, huvudförfattare till studien som publicerats i Nature.
Andrew Mann, astrofysiker vid University of North Carolina, tillägger:
– Vi vet att jätteplaneter måste bildas innan deras gasdisk försvinner, men hur snabbt det kan ske är fortfarande oklart.
Tekniken bakom upptäckten
Planeten upptäcktes med hjälp av NASA:s Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) genom så kallad transitmetod. Denna metod innebär att planetens passage framför stjärnan orsakar en tillfällig minskning av stjärnans ljusstyrka, vilket kan observeras från jorden.
Det är den yngsta kända planet som upptäckts genom transitmetoden, och forskarna förvånades över att det protoplanetära skivan var förvrängd på ett sätt som gjorde stjärnan synlig, vilket möjliggjorde upptäckten.
Denna upptäckt bidrar till vår förståelse av planetsystems bildande och kan förändra vår syn på hur snabbt planeter kan skapas i unga stjärnsystem.
Källa: Yahoo News
Taggar: exoplaneter, astronomi, TESS, protoplanetär skiva, planetsystem, snabb planetbildning