Plats: Kyiv
Tid och datum: 20 december 2024
Medan framtidens krigföring rör sig mot artificiell intelligens (AI), sitter Ukraina på en värdefull resurs: miljontals timmar av stridsfältsvideo från drönare, som kan användas för att träna AI-modeller att ta beslut på slagfältet.
AI har redan använts av båda sidor under Rysslands invasion av Ukraina för att identifiera mål, och skannar bilder betydligt snabbare än en människa kan.
Oleksandr Dmitriev, grundare av OCHI, en ideell ukrainsk digital system som centraliserar och analyserar videoflöden från över 15 000 drönarkårar som arbetar på frontlinjerna, berättade för Reuters att hans system har samlat in 2 miljoner timmar, eller 228 år, av stridsfältsvideo från drönare sedan 2022.
Detta kommer att ge viktig data för AI att lära sig av.
”Detta är föda för AI: Om du vill lära en AI, ger du den 2 miljoner timmar (av video), den kommer att bli något övernaturligt,” sa Dmitriev.
Enligt Dmitriev kan filmen användas för att träna AI-modeller i stridstaktik, att identifiera mål och bedöma effektiviteten av vapensystem.
”Det är i grunden erfarenhet som kan omvandlas till matematik,” sa han, och tillade att ett AI-program kan studera banorna och vinklarna under vilka vapen är mest effektiva.
Systemet skapades ursprungligen 2022 för att ge militära befälhavare en överblick över sina områden av slagfältet genom att visa drönarvideo från alla närliggande besättningar sida vid sida på en skärm.
Efter att systemet hade lanserats, inser teamet bakom det att videon som skickas tillbaka av drönarna skulle kunna vara användbar som ett register över kriget – så de började lagra den.
I genomsnitt, sa Dmitriev, lades fem eller sex terabyte nya data till varje dag från striderna.
Dmitriev sade att han pratade med representanter från några av Ukrainas utländska allierade som hade uttryckt intresse för hans OCHI-system, men vägrade att ge detaljer.
Samuel Bendett, adjungerad senior fellow vid Center for a New American Security i USA, sa att en sådan enorm datamängd skulle vara extremt värdefull för att lära AI-system att identifiera vad de ser och vilka steg de ska ta.
”Människor kan göra detta intuitivt, men maskiner kan inte, och de måste tränas på vad som är eller inte är en väg, eller ett naturligt hinder, eller ett bakhåll,” sa han.
Kateryna Bondar, en forskare vid Wadhwani AI-centret vid Center for Strategic and International Studies, sa att storleken på datamängden och bildkvaliteten är viktiga, eftersom AI-modeller lär sig att känna igen mål baserat på former och färger.
Bondar sa att datamängden är värdefull i sammanhanget med att träna för att bekämpa Ryssland. Hon sa dock att amerikanska tjänstemän och drönartillverkare föredrar en datamängd som tränar AI-system att operera i Stilla havet mot en potentiell kinesisk motståndare.
”(De vill ha) system redo och förmögna att slåss mot Kina eftersom det är huvudprioriteten för USA just nu, snarare än att få mycket material av ukrainska fält och skogar.”
Ukraina har också ett annat system, kallat Avengers, utvecklat av sitt försvarsministerium, som centraliserar och samlar in video från drönare och CCTV.
Ministeriet vägrade att ge information om detta system. Dock har det tidigare sagt att Avengers identifierar 12 000 ryska utrustningsstycken per vecka med hjälp av AI-identifieringstekniker.
Tusentals drönare använder redan AI-system för att flyga sig själva till mål utan mänsklig pilotering, och Ukraina använder AI-tekniker för att hjälpa till med avminering av sitt territorium.
Ukrainska företag utvecklar drönarsvarm, där ett datorprogram kommer att kunna exekvera kommandon för en mellanlänkad moln av dussintals drönare.
Ryssland har också hyllat sitt användande av stridsfälts-AI, mest känt för måligenkänning i Lancet-slagdrönare, som har visat sig vara dödliga mot ukrainska pansarfordon.
Källa: Reuters
Taggar: Ukraina, Krigsdata, AI, Drönare, Stridsfält, OCHI, Avengers, Ryssland, Försvarsministerium, Militär teknik