17 november 2024, kl. 16:00 svensk tid
Den första satelliten byggd av trä har framgångsrikt skickats ut i rymden som en del av en SpaceX-raketuppskjutning, meddelar dess japanska utvecklare från Kyoto University och Sumitomo Forestry. Satelliten, kallad LignoSat, är en del av en leveransmission till Internationella rymdstationen (ISS).
Innovativ lösning för hållbarhet
LignoSat, som mäter 10 x 10 cm, är tillverkad av trä i syfte att undersöka dess hållbarhet i rymdmiljö. Materialet är designat för att brinna upp fullständigt vid återinträde i atmosfären, vilket undviker de metallpartiklar som konventionella satelliter lämnar efter sig. Dessa partiklar kan ha negativa effekter på både miljön och telekommunikation.
Satelliten skickades upp från NASA:s Kennedy Space Center i Florida och förvaras i en särskild behållare framtagen av Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA). Om cirka en månad kommer den att släppas ut i rymden från ISS för att genomgå tester på sin styrka och temperaturtålighet.
Framtidens satelliter
Forskningsdata från LignoSat kommer att hjälpa vetenskapen att utvärdera möjligheterna för trä som material i framtida rymduppdrag. Kyoto Universitys astronaut och professor Takao Doi uttryckte optimism:
– ”Satelliter som inte är gjorda av metall bör bli standard framöver,” sa han vid en presskonferens tidigare i år.
Lanseringen är en viktig milstolpe inom hållbar rymdteknologi och visar på möjligheten att kombinera avancerad forskning med miljövänliga innovationer.
Källa: Kyoto University, AFP
Taggar: rymdteknik, träteknologi, hållbarhet, satelliter, SpaceX, Kyoto University