24 januari 2025

Världens största isberg är på väg att kollidera med en grupp avlägsna öar i södra Atlanten, vilket hotar djurlivet i ett område känt för sin rika biodiversitet som till och med överträffar Galapagos.
Det enorma isberget A23a, som för närvarande befinner sig cirka 280 kilometer bort, riskerar att krascha in i Sydgeorgien och de omkringliggande öarna. Dess grundstötning hotar miljontals pingviner, sälar och sällsynta marina arter som inte finns någon annanstans på jorden.
”Isberg är i sig farliga. Jag skulle vara oerhört glad om det helt enkelt missade oss”, berättade Simon Wallace, kapten på Sydgeorgiens regeringsfartyg Pharos, för BBC News.
Detta är inte första gången ett jätteisberg utsätter djurlivet i regionen för fara. Efter att ha delats i två fastnade en del av ett isberg känt som A38-B utanför Sydgeorgien i månader under 2004, vilket blockerade pingviners och sälars tillgång till föda.
Med en yta mer än dubbelt så stor som Större London, lossnade A23a från Filchner-Ronne-shelfisen 1986.
Dess första årtionden i frihet var föga dramatiska; det satt fast på havsbotten tills gradvis smältning gjorde att det kunde börja driva mot Södra oceanen 2020. Det bröt sig loss 2023, bara för att fastna i en kraftig havsström förra året.
Denna frusna leviathan gav sig ut över Södra oceanen igen i december efter att ha tillbringat de senaste månaderna med att cirkulera.
Dessa speciella havsvirvlar kallas Taylor-kolumner och orsakas av närvaron av undervattensberg. De cirkulerande strömmar som uppstår kan göra det svårt för isberg att bryta sig loss, men det biljontunga A23a gjorde just det, och forskare fortsätter att noggrant övervaka det.
Vi vet att isberg kan ha stor inverkan på nivåerna av kol och näringsämnen i vattnet när de smälter, vilket i sin tur påverkar näringskedjor och livet under ytan.
Att A23a låg förankrat i Weddellhavet i över tre decennier, fast på grund av sin egen storlek och vikt på havsbotten, har avsevärt saktat ner dess smältningsprocess.
BAS-forskare ombord på forskningsfartyget Sir David Attenborough kunde ta en närmare titt på A23a efter att det började röra sig igen 2023, och samlade in prover för att undersöka smältvattnets effekt på ekosystemet.
”Vi är intresserade av att se om det kommer att ta samma väg som andra stora isberg som har lossnat från Antarktis har tagit”, sa oceanografen Andrew Meijers från British Antarctic Survey (BAS) i december. ”Och vad som är viktigare, vilken effekt kommer det att ha på det lokala ekosystemet.”
BAS-teamet förutspår att vindar och strömmar kommer att föra A23a in i Södra oceanen när det följer Antarktiska circumpolära strömmen, vilket tar det närmare ett område känt som ’isbergsgränden’.
”Sydgeorgien ligger i isbergsgränden, så konsekvenser är att förvänta för både fisket och djurlivet”, berättade marinekologen Mark Belchier för BBC News.
Med tanke på A23a:s storlek är det svårt att förutspå vad konsekvenserna av dess smältning skulle vara när det når varmare vatten – men tidigare forskning har visat att en ökning av järn från smältande glaciärer kan öka fytoplanktonnivåerna, till exempel, och fånga in en del CO2 från atmosfären.
”Vi vet att dessa jätteisberg kan tillföra näringsämnen till vattnen de passerar genom, och skapa blomstrande ekosystem i annars mindre produktiva områden”, förklarar BAS-biogeokemisten Laura Taylor, som studerar prov som samlades in 2023.
”Vad vi inte vet är vilken skillnad specifika isberg, deras skala och deras ursprung kan göra för den processen.”
Källa: ScienceDaily
Taggar: Isberg, Sydgeorgien, Antarktis, Klimatförändring, Ekosystem, Havsforskning, Glaciärer, Miljö